PUBLICITAT

Andorra la Vella

El retorn dels frescos

Les pintures de Santa Coloma es traslladen al nou museu construït específicament per acollir-les

Per Joan Josep Blasco

Les pintures surten del camió per ubicar-les a l'Espai Columba.
Les pintures surten del camió per ubicar-les a l'Espai Columba. | Maricel Blanch

Les pintures murals de l’església de Santa Coloma ja han passat la primera nit a menys de cent metres del seu indret d’origen del qual van ser arrencades cap al 1930. Ahir van ser traslladades a l’Espai Columba, el museu construït ad hoc per acollir aquestes obres mestres del segle XII. La ministra de Cultura, Olga Gelabert, va anunciar que la inauguració serà «abans de l’inici de la campanya electoral, si tot va bé», i va demanar no barrejar aquesta fita amb la contesa electoral perquè la consecució d’aquest museu «era quelcom que fa molt de temps que vam anunciar i res hi té a veure». 


L’Espai Columba no només oferirà les pintures murals del Mestre de Santa Coloma, sinó que pretén oferir una «experiència» del romànic del país. Això, segons va confirmar Gelabert, s’aconseguirà amb el trasllat d’una selecció de peces que fins ara es podien veure al Centre d’Interpretació Andorra Romànica de Pal, així com una peça misteriosa procedent d’una altra col·lecció que la ministra va assegurar no poder concretar «perquè encara estem en negociacions». En qualsevol cas, Gelabert va descartar per complet que es tracti d’un préstec del MNAC.
A més, l’espai aposta de manera contundent per les noves tecnologies com a suport a les peces romàniques originals, amb una inversió en videomurals i eines interactives al voltant dels 120.000 euros. 

Olga Gelabert: «La visita serà una experiència del romànic, portarem les peces de Pal i una obra que estem acabant de negociar»

Entrada

Encara no s’ha tancat el preu de l’entrada a l’Espai Columba, que també inclourà la visita guiada a l’església i el videomapatge, inaugurat el setembre passat. Aquest ingrés costarà entre cinc i vuit euros però també es treballa per incloure l’Espai Columba en un paquet conjunt amb el Comú d’Andorra la Vella que afegiria les visites a la Torre dels Russos i al Pont de la Margineda. A més, s’ha previst un període, no definit, de gratuïtat després de la inauguració. 

 

 

Logística

Després de diferents retards, el trasllat dels vuit blocs de frescos encastats en peces d’alumini es va fer ahir, aprofitant la finestra de bon temps per evitar «xocs tèrmics», segons va explicar la Cap d’Àrea de Béns Mobles, Berta Garrallà, qui va reconèixer que les pintures estaven «patint una miqueta» durant el trasllat perquè «no tenen caixa climatitzada» però que «hi ha un marge de tolerància i la meteorologia ens ajuda». Segons va detallar la mateixa experta, l’ambient ideal per a les pintures és «al voltant dels 21 graus i entorn el 50% d’humitat». Aquestes condicions són les que s’hauran d’aconseguir en les pròximes hores a l’Espai Columba per a preservar-les i les mateixes en les que es trobaven al magatzem d’Aixovall que van abandonar ahir després de tres anys. Un altre element a tenir en compte per a la conservació és la llum natural. Per aquest motiu caldrà tapar amb estores i vinils el gran finestral d’una de les parets. Preguntada pel sentit del finestral en un edifici construït específicament per als frescos, Garrallà va respondre: «Mirarem la manera de combinar les dues coses, a veure si és possible». 
Berna Garrallà: «No tenen caixa climatitzada, ara estan patint una miqueta. Hi ha un marge de tolerància i el temps ens ajuda»

El camió que va col·laborar en el trasllat dels frescos va fer dos viatges al magatzem d’Aixovall. La primera a accedir al nou espai va ser el fragment del Crist en Majestat amb el tetramorf dels evangelistes. Carregada per un carretó elevador com els que s’utilitzen als magatzems, va salvar uns quatre metres d’altura, un moment molt dramàtic en que es va fer el silenci. La resta de peces van seguir el mateix procediment i, més tard, es va tancar la paret per la qual havien accedit.  En els pròxims dies s’acabarà de pintar , adequar l’espai i ubicar les pintures en la posició definitiva. 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT