PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Llibertat provisional per a Besolí després de 21 mesos de reclusió

L’Audiència Nacional pren la decisió en veure que s’apropa el màxim de dos anys de presó preventiva

Per Lara Ribas, Victoria Gómez Pérez

Besolí, entre Rosell i la seva parella, surt de la presó de Soto del Real acompanyat de la seva dona, ahir.
Besolí, entre Rosell i la seva parella, surt de la presó de Soto del Real acompanyat de la seva dona, ahir. | EFE / Paolo Aguilar

L’advocat lauredià Joan Besolí avui a la tarda ha abandonat la presó de Soto del Real després que a primera hora del matí l’Audiència Nacional hagi emès un aute en què decretava la seva llibertat provisional i la del seu company de cel·la i expresident del FC Barcelona, Sandro Rosell. L’advocada andorrana de Besolí, Anna Solé, ha explicat a aquest rotatiu que la notícia ha sigut rebuda «amb molta emoció» tant per part del seu client com del seu entorn familiar i d’amistats. «Ja es veia que no es podia mantenir aquesta presó preventiva; per fi la justícia comença a prendre decisions adequades», ha celebrat l’advocada. 

L’acusat rep la notícia amb molta alegria i Cinca reivindica que Andorra li ha donat suport humà

De fet, la decisió de l’Audiència Nacional sobta després que la instructora del procediment, Carmen Lamela, hagués desestimat la petició de llibertat provisional de Besolí i Rosell fins a una dotzena de vegades mentre estaven empresonats i restaven a l’espera del judici. De tota manera, l’aute de l’òrgan jurisdiccional especifica que «la presó provisional com a mesura cautelar tenia com a finalitat assegurar la presència dels dos inculpats en la vista oral, ja que si no, hi havia risc de fuga». 

Amb condicions

«Vista la situació personal dels acusats que estan a la presó i que ja s’ha escoltat la seva declaració, [...] optem per accedir a la llibertat sol·licitada, sense necessitat de constitució de fiança, després d’haver valorat i analitzat les al·legacions i documentació aportada per les defenses i tenint en compte el temps que porten en presó preventiva, més de 21 mesos i molt a prop de complir-se el màxim legal de dos anys permesos per la llei», argumenta l’escrit de l’Audiència Nacional. 

«Besolí no pot abandonar el territori espanyol fins a nova ordre, se li retira el passaport, ha de fixar un domicili a Espanya i facilitar un telèfon de contacte, i també haurà de comparèixer davant del tribunal de l’Audiència Nacional els dies de judici i dels jutjats el primer i tercer dilluns de cada mes», ha explicat Solé tot remarcant que «aquestes restriccions ara són gairebé irrellevants».

Delicte en entredit

Anna Solé: «Besolí, Rosell i la resta són innocents, els indicis delictius estan caient i comença a sorgir la veritat»

L’advocada, però, ha lamentat que la decisió arribi just després de la declaració, «sinó hagués pogut estar més garantida», ha assegurat. Tot i així, Solé ha explicat que en principi ni Besolí ni Rosell haurien de declarar més durant la vista oral. «Demà i les altres dues setmanes de judici es dedicaran a presentar totes les proves i testimonis tant de les defenses com de la Fiscalia», ha avançat l’advocada. 

Just avui ja ha declarat un agent de policia que va participar en el procés d’instrucció. «La seva declaració no se sustentava; en realitat, amb aquesta primera prova, ja veiem que l’acusació de la Fiscalia no s’aguanta per enlloc», ha volgut destacar la lletrada de l’advocat lauredià. «Besolí, Rosell i la resta són innocents, els indicis delictius estan caient i comença a sorgir la veritat; ja veurem si la Fiscalia acaba elevant les seves conclusions en l’escrit de qualificació definitiu», ha advertit Solé.

Suport humà

Tot i que la setmana passada Sandro Rosell va manifestar en una entrevista a l’emissora de ràdio catalana RAC1 que «Andorra havia abandonat Besolí», i així mateix ho percebia l’advocat lauredià, segons va confirmar la seva lletrada andorrana, el ministre Portaveu en funcions, Jordi Cinca, en ser preguntat sobre la qüestió a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha posat de relleu que «Andorra, en tots aquests mesos, fora de l’àmbit purament jurídic, s’ha posat a la seva disposició des del vessant humà». 

Jordi Cinca: «Andorra, en tots aquests mesos, fora de l’àmbit purament jurídic, s’ha posat a la seva disposició des del vessant humà»

De fet, Cinca ha revelat que l’ambaixador d’Andorra a Espanya va anar a visitar Besolí a la presó en diverses ocasions tot interessant-se pel seu estat i que inclús un ministre de l’actual Govern també s’hi va desplaçar. «Ara bé, no podem incidir en uns delictes pels quals s’està jutjant un ciutadà andorrà en un altre país», s'ha volgut mostrar prudent el ministre Portaveu en funcions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT