PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La temperatura mitjana puja 5ºC durant febrer

El dia 27 de febrer es van registrar 22 graus de temperatura

Per El Periòdic

Anomalia de la temperatura mitjana de febrer.
Anomalia de la temperatura mitjana de febrer. | Gràfic Cenma-iea

La temperatura mitjana  al mes de febrer de 2019 va pujar 5ºC respecte al mateix període de l’any anterior. De fet, es recordarà com un mes eminentment càlid, ja que s’enduu el rècord de temperatura màxima assolida en una jornada: 22 graus registrats el dia 27, a l’estació central de FEDA (1.145 metres). 

Mai abans, des que es recullen dades s’havia assolit una temperatura tan elevada el segon mes de l’any, tal com va exposar el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma). 

Així mateix, si es fa la comparació per pics de temperatura, encara hi ha més diferència ja que mentre que la màxima d’aquest any ha estat de 22 graus, l’any passat va ser de només 12.

Ara bé, i tot i que la memòria pugui fallar i tot i portar ja moltes setmanes acumulades d’anticicló, no es pot parlar en global del mes de febrer més càlid de la història d’Andorra.El d’aquest 2019 no ha superat el del 1990 i el del 2000 i ha estat similar al del 1997, 1998 i 1961.

El motiu és que va començar fort, amb precipitacions en forma de neu i baixes temperatures, fins i tot per sota de la mitjana. No obstant això, la situació va canviar a partir del dia 4 i ja no s’ha deixat enrere l’anomalia relacionada amb la calor. Per tant, si només s’agafés del dia 4 al 28 com a referència, probablement sí que estaríem parlant d’un mes històric de temperatures elevades. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT