PUBLICITAT

Andorra la Vella

Inhabilitat un treballador del Comú de Sant Julià per usurpar la identitat d’usuaris

El treballador del Comú de Sant Julià extreia les dades personals per comprar euros andorrans

Dos agents del Servei de Circulació.
Dos agents del Servei de Circulació. | MARICEL BLANCH

Corts va sentenciar ahir a set anys d’inhabilitació de qualsevol càrrec pública el treballador del Servei de Circulació de Sant Julià que el 2015 va usurpar la identitat a quatre veïns lauredians per comprar i recollir amb el seu nom lots de vuit monedes d’euro andorranes emesos pel Govern. Pels dos delictes majors d’ús il·lícit de dades personals automatitzades i d’usurpació d’identitat, haurà de complir quatre anys de presó condicional.

L’home va extreure les dades personals dels afectats a través del programa informàtic del comú, al qual tenia accés diàriament. Concretament, va obtenir noms, cognoms, número i lletra del cens, adreces i altra informació sensible. «Va abusar de la seva condició de funcionari», el va acusar el fiscal a la vista oral. L’acusació pública també va indicar la finalitat dels fets: revendre les monedes, que al mercat es van arribar a pagar 30 vegades més cares que el preu que va marcar l’Executiu per als residents.

Els perjudicats, com més d’un centenar aquell any segons va informar aleshores la Policia, es van topar amb la sorpresa que algú ja havia recollit en nom seu els estoigs al servei de Tràmits del Govern. «Algú es va fer passar per mi per obtenir les monedes», van manifestar els diferents denunciats que van declarar a la vista oral. Tots, que coneixien «del poble» al funcionari, van posar una denúncia a la Policia, tal com els van recomanar els treballadors de l’Administració.

Els sets van ser reservats i comprats amb la targeta de crèdit del funcionari el desembre del 2015, a les portes que acabés el termini per adquirir la col·lecció. L’acusat, però, va negar aquest extrem perquè assegura que, «com altres vegades», va perdre-la. «Vaig donar l’avís al banc de desactivar-la i van procedir a fer-ho. Uns nens la van trobar uns dies després i vaig demanar tornar-la a activar», va indicar l’encausat, que assegura que l’entitat no li va dir que s’havien fet compres i que no va «donar importància» als càrrecs de 3,88 euros, el valor facial de les vuit monedes, que hi havia al seu compte.

La defensa demanava l’absolució i s’emparava en dos arguments: el robatori de la targeta de crèdit i que els casos de frau i d’usurpació d’identitat que es van donar al servei de Tràmits per adquirir les vuit monedes el 2015. «Va ser un episodi molt esperpèntic i notori», va manifestar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT