PUBLICITAT

Andorra la Vella

Terceravia destinaria la cessió obligatòria a pisos de preu reduït

Camp atribueix els problemes actuals de manca d’habitatges a la falta de previsió del Govern

Per Meritxell Prat

Joan Carles Camp, ahir, a Sant Cristòfol d’Anyós.
Joan Carles Camp, ahir, a Sant Cristòfol d’Anyós. | M. P.

El número dos de la candidatura nacional de terceravia, Joan Carles Camp, va explicar ahir les propostes de la formació per donar solució als problemes relacionats amb l’habitatge. En aquest sentit la seva proposta passa per aprofitar el 15% de la cessió obligatòria per destinar-lo a la construcció d’habitatges a preu reduït. «Amb aquest percentatge aconseguirem dues coses: tenir habitatge a preu reduït a un cost zero per a les administracions públiques i a la vegada aconseguirem que si aquest habitatge ha d’anar destinat a persones amb pocs recursos o risc d’exclusió social, no crearem guetos».


Una altra mesura de xoc seria «l’increment de la volumetria en habitatges de nova construcció que podria ser d’entre el 5 i el 10% que també es podria destinar a habitatge de preu reduït». La proposta comportaria la col·laboració entre el Govern, els comuns i els privats. «En comptes de pagar un import de cessió, es podria construir aquella volumetria de més i hi hauria d’haver un compromís en un període de temps bastant llarg perquè es llogués entre un 25 o un 30% per sota del preu de mercat».

Contra el parc públic  

Camp, en canvi, va rebutjar la possibilitat de crear un parc públic d’habitatges. «Som un petit estat i no podem fer complexos només destinats a habitatges de protecció social. Penso que seria totalment nefast en un petit país com Andorra».


Amb tot, el candidat va recriminar que el problema de la manca d’habitatges s’arrossega des de fa molts anys i que es deu a una manca de previsió. «El 2006 ja hi havia manca d’habitatge», va afirmar i va recriminar que posteriorment es prescindís tant de la taula d’habitatge com del ministeri dedicat a aquest camp. «Resulta sorprenent que 10 anys més tard es derogués la taula d’habitatge i a finals del 2016 es creïn unes lleis que compliquen l’accés a l’habitatge». Aquestes serien les normatives d’intercanvi d’informació, «sobretot amb el regne d’Espanya, que ha provocat que molta part dels nostres immobles surtin del mercat de lloguer». Des del seu punt de vista aquest fet exemplifica la manera en què s’ha legislat els darrers anys. «No s’han fet polítiques calculades i pensades per les necessitats del país. Això és el que passa quan no es fan estudis d’impacte amb els compromisos internacionals que estem contraient», va recriminar, concloent que «avui ens trobem amb la crua realitat que els ciutadans tenen manca d’habitatge per la poca visió política i la manca d’estudis d’impacte que ha fet el Govern de DA».

Igualment veu complicat poder trobar una solució a curt termini per les persones de fora que tenen pisos al Principat i no els han declarat al país d’origen.

Majoral anuncia suport per a energies renovables

«Creiem que són els privats els que han d’implementar les energies renovables i, per tant, treballarem per ajudar a que siguin ells els qui instal·lin les cobertes fotovoltaiques», va anunciar ahir el número 1 de la llista territorial de terceravia a Sant Julià, Josep Majoral. El candidat va recordar que el medi ambient és un dels actius del país i va exposar algunes mesures per contribuir a la seva salut: «Implementar el pla d’infraestructures energètiques amb seny i molta cura respecte els impactes visuals que poden provocar, per exemple, els camps fotovoltaics, que poden afectar, sobretot, Sant Julià». També va destacar que la Llei de transició energètica és la que marca la línia a seguir en temes energètics i mediambientals al país durant els propers anys.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT