PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Clavera: «Acompanyar a avortar a l’estranger és com acompanyar a drogar-se»

El candidat d’UPA presenta les seves propostes més importants

Per Victoria Gómez Pérez

El candidat d'UPA, Alfons Clavera.
El candidat d'UPA, Alfons Clavera. | MARICEL BLANCH

Després de deixar el grup liberal, Alfons Clavera torna a la càrrega política amb una nova formació i moltes ganes de canvi. Un canvi, assegura, realment progressista.

–UPA neix en un moment en què hi ha més llistes que mai. Quines són les seves pretensions?
–La nostra pretensió és canviar el país; tenim la motivació de reconstruir l’estat del benestar perquè entenem que hi ha uns desequilibris socials molt importants i que s’ha perdut la dignitat de les persones i la justícia social. També volem canviar la manera de fer política, apostant per una de més directa, efectiva i de proximitat. 

–Què aporta UPA que no aporten altres partits, com L’A?
–Un model d’economia molt nou, que no s’ha implementat mai a Andorra i que creiem que serà molt beneficiós. Sabem que els sectors econòmics del país són el turístic, el comercial i el bancari, a més del tabac, però tot i així creiem que tenim una economia molt limitada i poc diversificada. Andorra no pot continuar per aquesta línia.

–En què consisteix aquest model?
–En la creació de dues zones franques que els nostres economistes han estudiat molt bé. Ells ens han aconsellat crear àrees geogràfiques específiques i delimitades a Sant Julià de Lòria i al Pas de la Casa per destinar-les a la industrialització i a l’exportació de béns. Ambdós punts serien espais territorials on la legislació duanera no s’aplicaria i, per tant, no es pagarien aranzels, de manera que les mercaderies estrangeres podrien romandre a Andorra i aquí mateix ser transformades. Creiem que això incentivaria l’augment del PIB i aportarien nous llocs de treballs.

–Quines empreses estarien interessades a instal·lar-se aquí?
–Empreses tecnològiques i de I+D, de comerç internacional. La condició que posaríem és que siguin molt respectuoses amb el medi ambient i que generin activitat econòmica dins aquestes dues zones franques. A més, no entrarien en competència amb les empreses que hi ha actualment al país.

–Com n’està tan segur?
–Perquè parlem d’empreses que generarien una activitat nova, que no està implementada o realitzada a Andorra. Això no pot causar cap perjudici, sinó només molt de benefici. Jo soc professor de dret internacional i sé perfectament que el codi duaner de la Unió Europa ens permet fer realitat aquesta proposta. 

–Què pensa UPA de l’avortament?
–Nosaltres defensem el sistema institucional andorrà. Som defensors de l’article 8 de la Constitució que diu que la vida s’ha de garantir en totes les seves fases. Nosaltres no volem canviar-lo i, per tant, no volem despenalitzar l’avortament.

–No volen l’avortament perquè volen mantenir el coprincipat o per convicció moral?
–Per convicció moral. Per aquest motiu vaig marxar d’L’A, perquè considero que els liberals d’ara no són ni carn ni peix. Tots els partits s’han de mullar al respecte. A més, sé personalment que l’endemà que s’aprovi l’avortament, el copríncep episcopal marxa, i no ho vull.

–Quina alternativa li dona a una andorrana que es queda embarassada, pel motiu que sigui, i no vol tenir el fill?
–Això és una qüestió mèdica, en la qual nosaltres no entrem. Nosaltres no estem aquí per donar alternatives, sinó per defensar el que creiem i sabem que si es despenalitza l’avortament, el coprincipat es trenca.

–Entenem que tampoc són partidaris de crear una xarxa que acompanyi les dones a avortar a l’estranger, com proposa DA.
–No. Som totalment contraris a aquesta proposta perquè creiem que és hipòcrita, de fet, és la més hipòcrita que algú pugui fer. També és una proposta enganyosa, i el senyor Espot sap que mai podrà implantar aquest servei perquè és inconstitucional i està penat en el nostre ordenament jurídic. El nostre codi penal deixa ben clar que tant l’avortament consentit com el no, és delicte. El senyor Espot contorneja la llei.

–Vostè considera, doncs, que s’estan donant expectatives no reals a les dones?
–Sí. És com si es crea un servei per acompanyar la població a consumir haixix. Com aquí a Andorra no es pot, el Govern paga amb fons públics un servei perquè qui vulgui, marxi a un país on sí està permès drogar-se.

–No és exactament el mateix.
–No, els termes no són comparables, però és perquè tothom entengui la proposta ridícula de DA que ofèn a la intel·ligència.

–El problema del lloguer, té solució?
–Sí, però abans cal identificar els pisos que estan buits. UPA aposta per la creació d’un registre de la propietat immobiliària perquè aquí es poden inscriure tots els actes i contractes relatius a la propietat i determinar el nombre de pisos i qui són els seus propietaris. També crearem un gabinet d’habitatge amb polítiques socials que garanteixin l’accés a un habitatge digne i assequible. Una altra mesura que ens diferencia de la resta de formacions és la creació d’un acompanyament dels no residents en tot el procés de declaració i regularització fiscal dels immobles en el seu país de residència. 

–Quina és la postura d’UPA respecte a Europa?
–La nostra postura és molt clara i apostem per l’encaix d’Andorra com a país tercer, sempre que es preservi la nostra identitat i garanteixi la nostra sobirania, cohesió social i seguretat ciutadana. Entenem que hem de protegir el comerç, les empreses i tots els sectors productius del país a través d’un òrgan arbitral per dirimir els conflictes. El més important del tractat és el marc institucional i DA ha passat de puntetes perquè Europa els ha imposat el mateix que a Mònaco i San Marino. Cafè per a tots. I això no és el que nosaltres volem. 

–I què n’opina de la lliure circulació de persones?
–Nosaltres apostem pel model de Liechtenstein, que està a l’espai econòmic europeu i ho va negociar molt bé. Ells van agafar un paràmetre en base als metres quadrats de territori invariable, de manera que sempre entren o surten el mateix nombre de persones i s’evita qualsevol problema amb les quotes. 

–Què proposen en matèria sanitària?
–Volem modificar el sistema perquè creiem que l’actual duplica els serveis. Nosaltres eliminaríem el SAAS i faríem que el Ministeri de Salut fos l’únic òrgan que regeixi la política sanitària. 

–Parli’ns en clau social.
–Nosaltres som els veritables progressistes, encara que no tinguem l’etiqueta. En matèria salarial proposem un sou mínim de 1.400 euros i unes pensions superiors a 1.200 euros. També incentivarem la millora de la qualificació dels treballadors amb plans de formació per aconseguir una alça dels salaris més baixos i reduir la dependència de la mà obra estrangera. Donarem suport a les noves professions i decretarem l’1 de maig com a dia de festa obligatòria, sobretot en el sector comercial. A més, derogarem la Llei de la Funció Pública perquè és una llei injusta i abusiva. Pel que fa a mesures a favor natalitat, volem ajudar econòmicament les famílies nombroses.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT