PUBLICITAT

Sensibilització per al càncer de còlon arreu del territori

El programa de detecció precoç redueix un 17% les probabilitats de patir-ne

Per El Periòdic

Sant Hospital de la Seu d'Urgell.
Sant Hospital de la Seu d'Urgell. | RÀDIOSEU

Amb motiu del Dia Mundial per a la prevenció del Càncer de Còlon (31 de març), l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Lleida i el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) del Departament de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran realitzen accions d’informació i sensibilització de manera simultània a diferents punts de les dues regions sanitàries. L’acció es va desenvolupar aquest dijous i divendres i pretén millorar l’adherència a la prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte, que realitza el Departament de Salut a homes i dones d’entre 50 i 69 anys, sense patologia excloent, amb un senzill test de detecció de sang oculta en femta.

Les regions sanitàries Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran «fa anys que treballen en la prevenció d’aquesta malaltia i ja han desplegat al 100% el programa de cribratge de càncer de còlon i recte, donant cobertura a tota la població diana del territori», va explicar la coordinadora regional, Montse Llorens. Participar regularment en el programa de detecció precoç redueix un 17% les probabilitats de patir un càncer de còlon i recte, i la taxa de positivitat se situa al voltant del 6% de les persones cribrades. La participació en el programa és gratuïta, encara que s’hagin de fer exploracions addicionals.

Atès que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. A més, la prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats. “Que la població conegui aquesta informació és clau perquè es mobilitzi a participar en els programes de cribratge”, apuntava la gerent de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Lleida, Eva Figuera.

Una alimentació variada, rica en fibra, amb un increment de fruites i verdures, i la pràctica habitual d’activitat física moderada són dos factors que ajuden a disminuir el risc de patir aquest tipus de càncer. Per contra, el sobrepès i l’obesitat, el tabaquisme i el consum excessiu d’alcohol són factors de risc per patir la malaltia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT