PUBLICITAT

El silenci de la tragèdia

  • Supervivents, amics i personalitats s'apleguen per donar suport a les famílies de les víctimes
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Damas, la ministra de Salut i Bartumeu durant la missa, amb els familars al fons, ahir Foto: ORIOL LLAURADÓ

Silenci. El millor adjectiu per descriure l'ambient a la parròquia massanenca. Ahir les paraules anaven per dins. Molts records, vivències, tragèdies i sentiments de tristesa. Records de fa tot just un any, després que, per causes encara sense determinar i amb uns culpables que encara no tenen noms i cognoms, s'esfondrés una part de l'obra del túnel dels Dos Valires.

Tota aquesta memòria d'un any de vida es va aplegar ahir a l'església de la Massana, durant la missa commemorativa. La instal·lació es va fer petita per acollir a tantes persones que volien donar suport als familiars de les víctimes. Entre ells, molts amics i coneguts, supervivents de l'accident, l'ambaixador de Portugal, el cap de Govern i d'altres integrants de l'Administració central i del Comú massanenc,

Igual que fa un any, l'hivern va fer acte de presència d'una manera sobtada i l'intens fred va presidir la cerimònia i la sortida d'aquesta. La gèlida temperatura va afavorir que a la sortida del recinte es donessin més gestos de complicitat que no llargues conversacions i paraules. Tothom preferia recordar en la intimitat.

Només una de les vídues, que encara no ha rebut cap indemnització per la mort del seu marit, va expressar-se ahir públicament per lamentar que, un any després «tot està igual, res ha avançat». La dona va explicar que els seus advocats mantenien el litigi judicial per rebre una indemnització més elevada que la que es va pactar inicialment, i que era de 38.000 euros.

En aquest sentit, l'ambaixador portuguès, Mario Damas Nunes, va manifestar que confia que s'arribarà a bon terme en aquesta negociació, i va aclarir que la resta de casos es van solucionar de manera molt ràpida. També va assegurar que les autoritats andorranes estan fent tot el possible per trobar les causes de l'accident i poder identificar les responsabilitats. Ahir Jaume Bartumeu va reiterar que l'informe pericial ja està en mans de la justícia, i que molt aviat la batlle instructora del cas procedirà a dictar un aute de processament amb els presumptes responsables. El cap de Govern també va tenir paraules per a la comunitat portuguesa: «Ha contribuït molt en el desenvolupament del país, i ha pagat un preu molt alt» el seu esforç per fer-ho, va manifestar. Bartumeu va recordar que l'accident de fa un any no va ser l'únic que ha causat víctimes mortals d'obrers portuguesos.

Abans de patir el fred massanenc, els assistents al recordatori d'ahir van viure un acte càlid a l'interior de l'església. El mossèn Jordi Miquel, rector de la Massana, va presidir una missa en català, però amb moltes referències i càntics portuguesos. De fet, la coral encarregada d'acompanyar al mossèn va ser la de Santa Maria de Fátima. Durant l'ofici, el mossèn va encendre cinc ciris, un per cadascuna de les víctimes, mentre sol·licitava als assistents que els mantinguessin per sempre en el record.

I després de la missa, de nou el fred. I el silenci. Un silenci que s'estenia també pels carrers, i per la zona fatídica de l'esfondrament. Fa un any, crits, familiars, bombers i curiosos. Ahir no hi havia res.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT