PUBLICITAT

Educació potencia l'esquí nòrdic amb classes obligatòries a infants

  • Escolars d'entre 6 i 8 anys faran cursets amb monitors de l'EFPEM al segon trimestre durant dos anys
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Alumnes practicant esquí nòrdic a una pista habilitada Foto: TONY LARA

El Ministeri d'Educació i de Cultura, a través del seu Servei Esquí Escolar de l'Àrea de Desenvolupament Tecnològic Educatiu, ha posat en marxa una prova pilot per aquest curs escolar, centrada en potenciar la pràctica de l'esquí nòrdic (l'esquí de fons) entre els escolars del país.

Aquest impuls per a la pràctica de l'esquí de fons entre els ciutadans més joves, parteix d'un acord amb Naturlàndia perquè aquest cedeixi les seves instal·lacions a tots els alumnes adherits al projecte pioner. També hi ha participat la Federació Andorrana d'Esquí i l'Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM), dues entitats que supervisaran la formació que s'oferirà als escolars. El projecte està pensat per alumnes de tots els sistemes educatius d'entre 6 i 8 anys.

Totes les parts treballen ara, segons van informar fonts del Ministeri de d'Educació, per acabar de definir els objectius, la metodologia, els continguts, l'avaluació i els diferents nivells, entre d'altres aspectes. El que sí que ja està acordat és que les classes s'iniciaran durant el segon trimestre i que el projecte de prova té una durada de dos anys. És a dir, començarà aquest curs 2010-2011 i finalitzarà al 2011-2012.

Els escolars faran un total de vuit dies de classes d'esquí de fons. Estaran dividits per nivells i treballaran amb un monitor durant dues hores per jornada d'esquí. Els grups estaran formats per un màxim de deu alumnes per monitor. Els professionals seran posats per la pròpia societat de Naturlàndia, segons va informar Laura Garcia, directora d'operacions de Naturlàndia.

La prova pilot impulsada per Educació s'ha ofert en un primer moment als centres escolars de primera ensenyança de Sant Julià dels tres sistemes educatius, per un tema «de proximitat i d'afinitat que els lauredians tenen amb aquest esport», va explicar Garcia. En concret, l'oferta va realitzar-se primerament al primer i al segon curs de primer cicle de primera ensenyança de l'Escola Andorrana. Posteriorment van adherir-si el primer i el segon curs de primer cicle d'educació primària del sistema educatiu espanyol i el CP i el CE1 del sistema educatiu francès. La voluntat és que un cop finalitzi el període de prova pilot de dos anys, el projecte s'expandeixi a tots els escolars del país d'entre sis i vuit anys.

Des del Servei d'Esquí Escolar, (conjuntament amb tècnics educatius, l'EFPEM i l'Escola d'Esquí de la Rabassa) es farà un seguiment setmanal de la prova pilot per vetllar pel bon funcionament de l'activitat. A final de curs es realitzarà l'avaluació final, tant als propis alumnes, que rebran una nota per qualificar les seves aptituds i coneixements de l'esquí de fons, com a la pròpia prova pilot, per determinar-ne la seva efectivitat.

DE L'ESQUÍ DE FONS A L'ALPÍ / Aquest projecte pretén iniciar als més petits en el món de l'esquí. «Educació va valorar que per les seves característiques i pel poc risc que hi ha de lesions, era la millor opció per als escolars més joves», va manifestar Garcia. És una manera de què, amb el pas dels anys i l'evolució del cos i aptituds dels joves, canviïn amb més facilitat cap a l'opció de l'esquí alpí.

A part de ser un pont per a iniciar-se a una modalitat, aquesta prova pilot també busca potenciar de la pràctica de l'esquí de fons, una intenció que encaixa amb el treball que està realitzant Naturlàndia segons considera el seu director, Ricardo Masegosa. «És el germà petit de l'esquí alpí i cal impulsar-lo», va reconèixer Garcia. La societat no descarta ampliar les instal·lacions en cas que sigui necessari. Masegosa va assegurar que estan estudiant ampliar la pista d'iniciació, i Garcia va manifestar que si finalment s'estén el projecte a tots els escolars del país, «ja es veurà si és necessari».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT