PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Ningú us podrà tornar mai aquest temps robat»

La falta de parcialitat i la injustícia del cas són dos dels arguments més repetits a les xarxes socials un cop coneguda la sentència

Per Joan Josep Blasco

Piulada de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont.
Piulada de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. | Twitter

El cas s’ha seguit els últims mesos d’una manera força intensa a nivell informatiu a mida que s’anava acostant la data dels dos anys de presó preventiva. El focus mediàtic que suposa la presència d’un expresident de l’FC Barcelona i el rerefons polític que se li ha donat, compartint espai amb el del Procés, va provocar que principalment des de Catalunya l’expectació fos màxima i que es desencadenés una erupció de missatges a les xarxes socials per l’absolució de Sandro Rosell, Joan Besolí i la resta d’implicats. Els relats d’injustícia són els que més van repetir-se.

La rellevància de processar una persona que va ocupar el càrrec de màxim mandatari del Barça, per la significació que ha tingut sempre el club amb Catalunya, va portar a crear paral·lelismes amb el cas dels polítics empresonats i que es troben a l’exili. Així, l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, tuitejava que Rosell «ha estat dos anys privat injustament de llibertat. L’autora d’aquesta vulneració greu d’un dret fonamental continua impartint ‘justícia’. És la mateixa que va decidir l’empresonament del vicepresident i els consellers».

Els polítics i membres de la societat civil que estan sent jutjats pel referèndum de l’1 d’octubre i els fets que el van envoltar també van aprofitar per piular des de la presó. Referint-se a Rosell i Besolí, Joaquim Forn assenyalava que van ser «absolts després de gairebé dos anys de presó preventiva. Qui els repararà d’aquesta gran injustícia?». Josep Rull posa èmfasi en què «la jutge Lamela, que va decretar arbitràriament la seva presó preventiva, en la que els han mantingut durant gairebé 2 anys, ascendida a magistrada del Tribunal Suprem». Per la seva part, Jordi Sànchez assegurava que amb la sentència «s’ha fet justícia. Enhorabona Sandro i Joan. Us han fet pagar quasi 22 mesos de presó i ara us absolen! Ningú us podrà tornar mai aquest temps robat. Vas ser el primer pres de les clavegueres de l’estat contra Catalunya! Vergonya!».

 

Suport blaugrana 

Institucionalment, des del Barça en tot moment es va donar ple suport a qui fou el seu president. El màxim mandatari culer, Josep Maria Bartomeu, signava un comunicat pel que considera «un acte de justícia», destacant que Besolí va ser «víctima d’aquest empresonament injust». La sentència «no ens rescata de la indignació que sentim» perquè «ningú podrà tornar tot aquest temps de privació de la llibertat». Només espera que els responsables «tinguin la dignitat de reconèixer el seu error amb la mateixa vehemència». Un altre expresident blaugrana, Joan Laporta, que va ser un gran amic però després rival en unes eleccions, assenyalava que «s’ha acabat el patiment... me n’alegro pel Sandro i la seva família. Espero que oblidi al més aviat possible aquesta injusta i terrible experiència i segueixi el seu camí veient les coses bones que té la vida».

Època inquisitiva 

Entre els que es van pronunciar a les xarxes van haver-hi figures televisives, amb periodistes, opinadors i advocats. La sempre controvertida Pilar Rahola es preguntava «i ara què, senyora Lamela, ara què? Vint-i-un mesos de presó preventiva, destrucció del patrimoni, vida truncada, tot per què? Quanta misèria, quanta, quanta misèria!». El periodista Ernesto Ekaizer no dubtava en afirmar que «això ha estat la Inquisició», mentre que l’advocat Gonzalo Boye remarcava que es tractava d’una «gran notícia» i es «demostra la injusta presó provisional que va patir» Rosell, exposant que «la jutgessa Lamela hauria d’explicar el temps que ha estat privat de llibertat». En l’àmbit andorrà el també lletrat Josep Anton Silvestre, subratllava que aquesta és «una nova mostra de la mala utilització de la presó provisional i de fer seguidisme de la Fiscalia. Ara s’ha de restituir el mal causat, però això no hi ha diners que ho paguin».

PUBLICITAT
PUBLICITAT