PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gea i Santos, detinguts per presumptes delictes financers

La policia escorcolla diferents domicilis i seus socials, entre elles, la de la federació de futbol

Per Joan Josep Blasco, Miquel López-Egea

La Federació Andorrana de Futbol, avui.
La Federació Andorrana de Futbol, avui. | Maricel Blanch

La Policia, sota la direcció i supervisió de l’autoritat competent, va intervenir ahir en el marc de l’operació Cautxú, en la qual van detenir al secretari general de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Tomàs Gea, i al seu president, Víctor Santos, per la presumpta comissió de delictes financers i econòmics relacionats amb les partides econòmiques de la UEFA i de la FIFA a través dels programes que desenvolupen. Així mateix, hi ha més persones implicades en la investigació, amb altres alts i exalts càrrecs de la federació, a més d’empresaris.

D’aquesta manera, durant la jornada d’ahir es van realitzar diferents entrades, registres i perquisicions en domicilis i seus socials d’empreses, entre elles, la de la Federació Andorrana de Futbol, situada al carrer Batlle Tomàs d’Escaldes-Engordany, que va estar custodiada durant tot el dia per la Policia i impedien el pas a tothom qui no estigués relacionat amb la investigació. De fet, els treballadors de l’entitat es van mostrar molt sorpresos amb els fets i els agents els van convidar a abandonar les instal·lacions després d’identificar-los. De moment, la investigació segueix oberta i es troba sota secret de sumari. 

En aquest context, la construcció dels camps de futbol estaria al centre de la investigació –per això el nom de l’operació–, sobretot els Camps d’Entrenament de la FAF, popularment coneguts com els de la Borda Mateu, en els quals hi podria haver hagut irregularitats. Aquest fet podria afectar el projecte que hi ha pel que fa a la construcció de dos camps de futbol a Encamp, on ara s’ubica el Càmping Internacional, ja que s’ha de finançar amb els diners que la federació rep de la UEFA. Cal recordar que l’entitat aposta pel futbol en els països petits i sempre s’ha mostrat predisposada a col·laborar amb la construcció de camps al país. 

Per un altre costat, un dels temes que s’estudiarà són les possibles alteracions del resultat en alguns partits de futbol per tal que alguns clubs del país puguin participar en les competicions europees i, per tant, rebre abundants i interessants premis econòmics que permeten que després es puguin fer plantilles molt generoses.

Aquests fets han generat molts dubtes pel que fa al futur dels equips en la pròxima jornada, ja que els treballadors de l’entitat desconeixen si avui podran treballar amb total normalitat, de fet no saben ni si podran entrar a les oficines. En aquest sentit, 10 equips de la federació juguen en competicions catalanes i hi ha neguit perquè s’han de pagar les despeses que comporten els desplaçaments, a més de la resta de despeses com arbitratges dels que jugaran com a locals. També és dubte què passarà amb els partits de la Primera i de la Segona divisió. A més, es necessiten tots els programes informàtics i amb la confiscació que ha fet la Policia, és previsible que aquesta feina es pugui complicar aquest cap de setmana. Per un altre costat, la federació va optar per no emetre cap comunicat i va preferir esperar a veure l’evolució dels fets. 

Lima, preocupat

El capità de la selecció, Ilde Lima, va explicar que està «molt preocupat» amb els fets succeïts perquè «afectarà la imatge del futbol nacional i aquest en sortirà perjudicat». «Hem d’esperar a veure com evolucionen els fets però afectarà a tot, de moment, això sembla una pel·lícula», remarcava i afegia que «la justícia dirà si algú ha tingut una actitud de malícia» encara que va recordar que «tothom comet errors», i per tant, «hem d’esperar». «Serà la justícia qui dirà les coses», sentenciava.

També hi ha preocupació dins dels clubs de futbol perquè a més d’afectar a la imatge del futbol nacional, aquest fet se suma als impagaments que han patit algunes plantilles aquesta temporada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT