PUBLICITAT

10 dels 20 presos agraciats per l'indult són romanesos

  • A finals del mes passat només quedaven 35 interns a la Comella
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La porta d'entrada principal al centre penitenciari de la Comella. Foto: TONY LARA

No van ser només 15. Finalment van ser 20 els presos que es van beneficiar de la disposició de gràcia del 8 de setembre per la qual i gràcies a un decret d’indult signat pels dos coprínceps, es reduïa vuit mesos la pena de certs interns. Si es mira per nacionalitats, 10 d’aquesta vintena d’agraciats per la mesura eren provinents de Romania.

D’andorrans només se’n van beneficiar dos, a l’igual que dos francesos, d’Espanya van ser tres presos i de Portugal, Colòmbia i República Txeca, un de cadascun d’aquests països.

Des del Ministeri d’Interior han assegurat que d’aquests 20 presos, dos eren menors. Les mateixes fonts van informar que aquests interns han anat sortint en llibertat progressivament fins el passat 22 d’octubre. Tot i això, val a dir que aquest rotatiu ha pogut saber que encara hi ha presos interns que han vist reduïda la seva pena en vuit mesos però que encara els queda temps privat de llibertat per complir i que encara no han sortit de les portes de la Comella.

Tal i com ja es va avançar als presos als que se’ls ha aplicat l’indult no estaven relacionats amb cap delicte de sang ni de menors.

Va ser l’Executiu, des del departament d’Interior el que va fer la selecció dels interns beneficiaris de la mesura de reducció de la pena, seguint uns criteris establerts.

NOMÉS 35 INTERNS / Desprès de l’aplicació d’aquesta mesura i amb la sortida dels presos beneficiaris, la població d’interns de la Comella es va veure reduïda en només 35 interns al centre penitenciari. Així i per origen la població de presos al centre penitenciari s’ha igualat per nombre de les nacionalitats més nombroses. Andorrans, espanyols i francesos són els més nombrosos i suposen 21 dels 35 interns que a finals d’octubre ocupaven les dependències de la Comella. A més per població igual, hi ha set interns de cadascuna d’aquestes tres nacionalitats.

La resta dels orígens més nombrosos dels interns són Romania, Xile i Letónia, de les quals hi ha tres presos de cadascuna d’ella. Finalment, la resta de presos són un intern brasiler, un arzerbaijanès, una marroquí, un albanès i un iraquià.

Per tant, l’aplicació de l’indult ha comportat un descens considerable del nombre de presos de nacionalitats romanesa al centre penitenciari de la Comella. La mesura doncs es va aplicar a gairebé el 50% dels interns del centre.

Tot i que s’ha desglossat el nombre de presos per nacionalitats, segons va explicar el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, aquesta mesura, amb caràcter retroactiu, s’ha aplicat sense tenir en compte la nacionalitat dels reclusos de la Comella.

Aquesta mesura de gràcia de l’indult ja va ser acordada en la visita al Principat del copríncep francès el mes de juliol passat. Els vuit mesos de l’indult és el mateix període acordat durant l’última mesura de gràcia, que data del 2003 i que va coincidir amb la trobada entre els coprínceps al Palau de l’Elisi (llavors Jacques Chirac era el president francès).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT