PUBLICITAT

Reforma de la Llei de la Funció Pública «única i per a tothom»

  • Els treballadors comunals volen deixar de ser «de segona categoria» i denunciaran al Govern l'actuació comunal
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Asensio i Ubach exposen les reivindicacions de la Plataforma després d'una reunió de treball, ahir Foto: TONY LARA

La Llei de la Funció Pública ha de ser «única» i regir a tots els funcionaris del país. Així de clara i contundent es va mostrar ahir la Plataforma de funcionaris comunals, organisme que representa als treballadors de les set corporacions. La seva reivindicació parteix del «greuge comparatiu» entre els funcionaris de cadascun dels comuns, així com de tots ells amb els de l’Administració Central, segons va exposar ahir Cristian Asensio, portaveu de la Plataforma.

Però per primera vegada, i gràcies a la creació d’aquest Plataforma, les seves reivindicacions no es quedaran a l’aire, sinó que seran recollides i estudiades pel Govern, a través de la Taula de la Funció Pública. Gabriel Ubach, secretari general de l’USdA, va comunicar ahir que ja a partir de la setmana vinent celebraran reunions paral·leles a les de la Taula, en què hi serà present el Secretari d’Estat de la Funció Pública del Govern, Marc Miró, així com el president de la Taula, Bruno Bartolomé. Per part de la Plataforma, hi seran presents dos representants, el propi Asensio i Joan Fabrice, funcionari de Sant Julià.

Serà en aquestes reunions en què els funcionaris comunals exposaran la seva denúncia per les diferències de drets de les que gaudeixen en relació amb els funcionaris de l’Administració Central. Segons va denunciar Asensio, «els treballadors comunals estem totalment desemparats, i existeix un abisme amb els funcionaris del Govern». Per aquest motiu, denuncien que l’actual situació de drets laborals divideix el funcionariat del país en tres categories. Segons Asensio i el propi Ubach, la primera correspon als treballadors de l’Administració Central, la segona als dels comuns i la tercera, encara en una situació més deplorable que aquests darrers, als de les parapúbliques.

Per tot plegat, Ubach va definir la situació actual com «un complet desgavell», ja que cada Comú es regeix per l’actual Llei de la Funció pública «quan li convé i interpretant-la com li sembla», a més de desenvolupar ordinacions paral·leles que limiten drets laborals i poden entrar en contradicció amb la norma central. El sindicalista va assegurar que els comuns contínuament vulneren la Llei de la Funció Pública i va posar l’exemple, sense voler dir noms, d’un alt càrrec polític que exerceix a la vegada de director dins de l’administració pública, i en un càrrec «tan conflictiu com és el de recursos humans».

els deures de la plataforma / Cara la reunió de la setmana vinent amb Funció Pública de Govern, la Plataforma de Funcionaris s’ha autoposat els deures d’elaborar i presentar una llista amb els punts discordants que es presenten en cada corporació en relació a la Llei, així com amb les diferències comparatives actuals entre cada ens. Aquestes parteixen d’aspectes com la jubilació, les graelles salarials, els règims sancionadors o les compensacions del GAdA. Tots aquests aspectes denunciats seran traslladats al Govern, amb la voluntat que aquest prengui mesures.

Aquestes mesures han de passar sempre, tal i com va reiterar ahir la Plataforma i l’USdA, perquè existeixi una única Llei de la Funció Pública que englobi i representi als funcionaris, per tal que els comuns no puguin actuar en funció de les seves preferències i voluntats.

En aquest sentit, Ubach va exposar la impossibilitat de tirar endavant els projectes de mancomunar serveis que pretenen impulsar els comuns. Segons el líder sindical, «és inviable, ja que cada comú té les seves normatives internes de funcionament dels seus treballadors» i aquestes sovint són incompatibles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT