PUBLICITAT

Lleida

El TSJC obliga a refer la sentència del ‘cas Nadia’

El tribunal confirma la condemna però anul·la les indemnitzacions fixades

Per El Periòdic

Els pares de la Nadia durant el judici a l’Audiència de Lleida.
Els pares de la Nadia durant el judici a l’Audiència de Lleida. | RàdioSeu

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat repetir, de forma parcial, la redacció de la sentència amb què l’Audiència de Lleida va condemnar Fernando Blanco a cinc anys de presó, i la seva dona Marga Garau a tres anys i mig, per aprofitar-se de la malaltia de la seva filla Nadia per enriquir-se amb les donacions rebudes per a tractaments mèdics que no es portaven a terme.


El TSJC ha estimat parcialment el recurs pel que fa als pronunciaments civils de la sentència i anul·la la part que feia referència a les indemnitzacions perquè hi veu «manca de concreció». Per tant, el tribunal insta l’Audiència de Lleida a fer una «individualització» dels perjudicats a qui s’ha d’indemnitzar i n’haurà de concretar amb quines quantitats.


La Sala civil i penal del TSJC, va informar RàdioSeu, ha estimat parcialment el recurs d’apel·lació que va presentar l’advocat de Fernando Blanco. En canvi, desestima el que van interposar tant Margarida Garau com la representació de l’Associació Nadia Nerea Contra la Tricotiodistròfia i Malalties Rares de Balears, contra la sentència que va dictar l’Audiència de Lleida el 6 de novembre de 2018.


Així, el TSJC anul·la la resolució de novembre, tot i que només «exclusivament» en l’apartat que fa referència als pronunciaments civils a favor de «la resta de perjudicats» de l’estafa. El que demana en definitiva el tribunal, és una nova redacció d’aquest apartat però fent referència de forma «individualitzada» als perjudicats que hagin de rebre indemnització i també els imports econòmics en referència a les donacions que s’han de recuperar.


La sentència de l’Audiència de Lleida considerava que els pares de Nadia tenien un «pla» per enriquir-se aprofitant la malaltia de la seva filla. Això no obstant, es va fer una distinció en relació a la importància que tenia cadascun a l’hora de portar a terme l’estafa. D’aquesta manera es va condemnar al pare a una pena més elevada que a la mare.


L’estafa es va iniciar amb la constitució de l’Associació Nadia Nerea a les Balears i va continuar quan la família es va traslladar a viure a l’Alt Urgell. Els pares van recórrer als mitjans de comunicació i deien falsament que la nena tenia risc de mort si no anava a l’estranger a rebre cures.


Els mossos van comptabilitzar en més d’1,1 milions d’euros la quantitat estafada, dels quals més de 300.000 euros es van bloquejar als comptes després de la detenció de la parella el desembre de 2015. En total, es considera que els acusats es van enriquir en més de 400.000 euros, dels quals s’ordenava el retorn directe de 25.000 a tres dels gran perjudicats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT