PUBLICITAT

Isona

El jaciment de dinosaures més modern, a Isona

Les restes trobades permeten recrear el paisatge de fa 66 milions d’anys

Per El Periòdic

Jaciment del Molí del Baró.
Jaciment del Molí del Baró. | RàdioSeu

Un grup de paleontòlegs ha descobert el jaciment de dinosaures més modern d’Europa, en un punt situat molt a prop de la població de Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà. En aquest jaciment, conegut com el del Molí del Baró, s’han trobat una gran diversitat de restes de dinosaures, nombroses restes òssies de cocodrils així com algunes de closca de caragol terrestre.


Àngel Galobart, paleontòleg de l’Institut Català de Paleontologia i responsable del Museu d’Isona i de la Dinosfera de Coll de Nargó, va explicar que les restes més abundants corresponen a diferents espècies de vegetals, entre les quals destaquen les fulles de la palmera Sabalites. A part de fulles, s’han trobat innumerables fragments de troncs i llavors.


Galobart va exposar que aquestes restes permetran als investigadors dibuixar el paisatge que hi havia a la Conca de Tremp ara fa 66 milions d’anys, just abans de l’extinció dels dinosaures. El jaciment està format per gresos i argiles de color gris dipositats en un ambient fluvial, segurament al fons d’una petita acumulació d’aigua en un meandre abandonat o a una zona molt propera a un riu, ha explicat Galobart. La major part de restes de dinosaures recuperades pertanyen a hadrosaures de diferents mides, però també s’han recuperat dents de dinosaures carnívors i fragments de closques d’ous de titanosaures, informa RàdioSeu.


La recuperació de les restes s’ha fet en el transcurs de 5 campanyes d’excavacions. La primera va tenir lloc l’any 2002 i a aquesta li van seguir altres campanyes els anys 2007, 2010, 2011 i 2015. Galobart va insistir que, de jaciment tant al límit de l’extinció dels dinosaures, «no n’hi ha cap més a Europa». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT