PUBLICITAT

Restaurada l’ermita de Santa Maria de la Serra de Farrera

Els treballs han comptat amb un pressupost de quasi 100.000 euros

Per El Periòdic

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. | ACN

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l’alcalde de Farrera, Àngel Bringué, i de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Enric Vives, van inaugurar aquest cap de setmana la restauració de l’ermita de Santa Maria de la Serra, al municipi de Farrera (Pallars Sobirà). Els treballs van consistir en la consolidació estructural de l’edifici i les seves cobertes i van tenir un cost de 96.778 euros.

Per a la restauració, s’ha desmuntat la coberta, substituït les bigues malmeses i construït un acabat amb pissarra recuperada del país. També s’ha rejuntat tots els paredats, amb morter de calç, deixant a la vista els junts originals encara existents. S’ha reconstruït l’absis i s’ha recuperat la seva volumetria, omplint la gran esquerda amb un mur ciclòpid amb recuperació de les pedres originals. S’ha recuperat la finestra absidal i, a més de l’obertura de portes i finestres, s’han restaurat els brancals, llindes i arcs.

L’ermita de Santa Maria de la Serra, també coneguda com a església de la Mare de Déu de la Serra de Farrera, està situada als afores del municipi, sobre la carena de la Serra. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès local (BCIL) i la referència més antiga correspon a la relació d’esglésies parroquials del deganat de Cardós, visitades l’any 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona.

Segons fonts orals, durant la guerra civil l’edifici va servir com a niu de metralladores. Per a aquest ús es va ampliar l’obertura central de l’absis deixant l’esvoranc del mur absidal en l’estat actual. L’Institut Català del Sòl (Incasòl) va finançar l’actuació amb 83.863 euros, l’Ajuntament de Farrera en va aportar 11.025 euros i el Bisbat d’Urgell, 1.890. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT