PUBLICITAT

300 hectàrees per fer de tallafocs a l’Alt Empordà

Cooperem desbrossarà aquest terreny per prevenir la propagació d’incendis

Per El Periòdic

El conseller d’Interior, Miquel Buch, a la zona inclosa dins el projecte.
El conseller d’Interior, Miquel Buch, a la zona inclosa dins el projecte. | ACN

Crear tallafocs per prevenir grans incendis és un dels eixos del projecte transfronterer Cooperem, que impulsa la col·laboració entre els cossos d’emergències de banda i banda de la frontera .

La iniciativa, que durarà fins al 2020, té un pressupost de 2,5 milions d’euros, dels quals el 65% els aporten fons europeus, segons va informar l’ACN. D’aquest total, mig milió d’euros es destina a netejar sotabosc. Aquest any, els treballs se centren a la zona «altament sensible» del Coll de Panissars. Durant aquesta tardor, se’n desbrossaran 49 hectàrees. I de cara al 2020, els treballs se centraran en el corredor d’infraestructures que travessa l’Alt Empordà, on s’invertiran 245.000 euros per desbrossar «sectors estratègics» situats a tocar de l’AP-7 entre la Jonquera i Figueres, perquè segons va concretar el conseller d’Interior, Miquel Buch, l’autopista faci «de barrera» i ajudi a prevenir la propagació d’incendis tan devastadors com el del 2012.

El 2012 un gran incendi que va començar a poca distància de la frontera francesa va arrasar més de 13.000 hectàrees a l’Alt Empordà. «L’objectiu sempre és anar un pas per endavant de les emergències, aprofitant el talent i el coneixement dels cossos implicats», va subratllat Buch que va sostenir que, precisament, aquesta és la línia de treball del projecte Cooperem emmarcat en el programa Interreg-Poctefa 2014-2020.

El projecte, que dura 36 mesos, s’articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d’anticipació conjunta davant el risc d’incendis.

Una de les principals accions que es fan en el marc de Cooperem és reforçar la prevenció d’incendis a la zona fronterera del Pertús. En aquest sentit, actuaran en una superfície total de 500 hectàrees, 11 de les quals en territori francès. Així doncs, el desbrossat d’aquesta massa forestal en punts estratègics ha de servir per posar una «barrera» per frenar un eventual incendi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT