PUBLICITAT

El PLA tanca la porta a dissoldre's i posa noves regles per al PRA

  • Sense els tàndems parroquials per a la direcció, queda dissolt el comitè coordinador
  • Fins que no tiri endavant la formació reformista, els liberals no votaran la fusió
MARC RODRIGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La reunió dels liberals, a la seu del PLA del carrer Babot Camp, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El president del PLA, Enric Pujal, va sortir ahir de la seu dels liberals al carrer Babot Camp, dues hores després que s'iniciés una reunió amb els presidents parroquials que es presentava com a clau, amb un parell de constatacions que demostren com l'empenta per a la creació del Partit Reformista Andorra --o el que és el mateix, el PRA, que sona molt semblant però que ideològicament no ho és tant-- perd embranzida, tal com aquest rotatiu havia vingut avançant les últimes setmanes. Aquestes dues constatacions són les següents: d'una banda, que "el PLA, almenys de moment, no es dissol", un fet que ja s'havia exposat a la trobada del 19 de maig i que confirma el tancament d'un dels interrogants del serial, ja que inicialment s'havia plantejat aquest pas com el pas previ per a la constitució d'un partit únic integrat per liberals, centristes i independents. L'altra de les conclusions expressada per Pujal, que "el PRA tira endavant". Aquesta duplicitat de voluntats, que semblaria tenir una difícil conciliació ja que els liberals eren els que havien de tirar del carro creat per a les eleccions del 26-A amb un resultat per a molts millor de l'esperat, posa ara a Nou Centre en primera fila de batalla si és que es vol culminar la cada cop més llunyana constitució del PRA, ja que l'evidència més clara davant aquest discurs de qui dia passa any empeny és que el PLA no posarà en safata la seva dissolució i, probablement, no ho farà en el curt i mitjà termini, a no ser que un repte electoral general així ho forcés.

El missatge d'alguns liberals en sortir de la reunió constatava aquest doble missatge, ja que cap dels consultats va donar per mort el PRA, així com, amb la mateixa fermesa, manifestaven no voler enterrar el PLA. Aquí es trobava, de fet, el quid de la qüestió que està ralentitzant l'arribada d'un congrés constituent per al qual, segons va explicar Pujal, ja es compta amb "la meitat dels estatuts" aprovats.

SENSE TÀNDEMS PARROQUIALS A
partir d'ara, doncs, la nova perspectiva de consolidació del PRA canvia les regles de joc. D'una banda, i després que ahir es constatés a la reunió com hi havia comitès parroquials que no van aconseguir presentar dos representants per optar a la direcció d'un nou partit --en què de moment pesa més la voluntat federalista que la convicció per arribar a la formació unitària--, "no caldrà forçosament presentar dos candidats per parròquia", segons va afirmar Pujal. "D'ara en endavant, que s'apunti qui vulgui", va resumir el president del PLA amb una manifestació que evidencia aquesta renúncia més o menys explícita a prendre el timó del vaixell del PRA.

D'aquesta manera, i a títol individual amb l'evident llibertat d'elecció de què disposen els liberals, aquests hauran de decidir si participen o no a l'hora d'assumir-ne càrrecs directius de la formació, mentre que "el comitè queda dissolt", segons va manifestar el mateix Pujal, una de les principals decisions a què es va arribar ahir.

Així, el grup coordinador que formava el liberal Pere Canturri, els centristes Enric Tarrado i Gilbert Saboya i la laurediana Montserrat Gil, que ja havia constatat aquesta dificultat per trobar els noms per ocupar els càrrecs de l'executiva, queda també en la via morta.

MÉS SUPORT AL GRUP PARLAMENTARI A
banda de les qüestions d'identitat de partit i d'estratègia per enfocar el futur del PRA sense que això representi un trauma, els liberals van posar de manifest la necessitat de donar "més suport al grup parlamentari", en paraules de Pujal, i mantenir "més reunions" amb aquesta finalitat. Com a rerefons hi ha la pèrdua sostinguda de pes polític del grup que al Consell General estava cridat a ser l'oposició. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT