PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fermesa contra els aldarulls

La Policia triplica els agents durant la festa major de Sant Julià i el comú quadruplica els vigilants

Per Adrià Esteban

Dos moments dels aldarulls que van ocórrer la matinada de dilluns a dimarts a la festa major de Sant Julià.
Dos moments dels aldarulls que van ocórrer la matinada de dilluns a dimarts a la festa major de Sant Julià. | El Periòdic

La Policia va decidir ahir triplicar els agents desplegats en el dispositiu de seguretat de l’última nit de la festa major de Sant Julià per evitar que es repetissin els aldarulls que van tenir lloc la matinada de dilluns a dimarts i que es van saldar amb dos detinguts i dos agents de la policia ferits. Així, una quarantena d’efectius han controlat la parròquia aquesta matinada, incloent els agents del Grup de Manteniment de l’Ordre Públic. El cos, a més, no va descartar activar-ne més segons com evolucionés la matinada. Per la seva part, el comú va contractar fins a 14 vigilants privats més per vigilar el recinte firal i va activar el 80% dels agents del Servei de Circulació. El cònsol major de la parròquia, Josep Miquel Vila, va titllar els fets de «tristos» i va rebutjar «la violència en una compareixença extraordinària. 

Els incidents de la matinada de dimarts se salden amb dos detinguts i dos agents ferits

Un centenar de joves van tallar la cruïlla que uneix l’avinguda Verge de Canòlich i la carretera de la Rabassa sobre les 5.00 hores. Els veïns van alertar al servei de l’ordre de la incidència i fins al lloc dels fets es va desplaçar una patrulla amb la finalitat de restablir la circulació. Els dos agents van ser rebuts amb crits, insults i amenaces. Fins i tot alguns joves van llaçar-los gots de plàstic plens de cervesa. Els funcionaris públics van constatar que el grup es comportava  «de manera desproporcionada» i que els dos arrestats van «animar» a la resta del grup a «anar contra els agents», van explicar fonts policials. De fet, els dos funcionaris van plasmar en un informe posterior que els arrestats tenien «símptomes d’anar sota els efectes de l’alcohol», van afegir les mateixes fonts. Ambdós joves passaran a disposició judicial en les pròximes hores. El servei de l’ordre els imputa un reguitzell de delictes: contra la Funció Pública, l’honor i el patrimoni, i per injúries i amenaces.

Respecte als danys personals, un agent va patir un trau al cap que li va requerir quatre punts de sutura i l’altre, la dislocació d’una espatlla. Ambdós van ser atesos a l’Hospital de Meritxell i durant el matí d’ahir van ser donats d’alta. En relació a les destrosses materials, el vehicle de la patrulla va rebre «múltiples» cops i va patir el trencament d’un retrovisor. «Farem un pressupost dels danys per quantificar-los», van indicar fonts del cos. 

Presència policial «considerable»

La festa major va transcendir amb normalitat fins als aldarulls, va reiterar tant el servei de l’ordre com el comú. Quatre vigilants privats contractats per la corporació supervisaven el recinte final –tres la zona de l’escenari dels concerts i un la zona on es venien les begudes, va assenyalar el conseller de Cultura, Josep Lluís Donsión– i sis urbans el centre de la localitat, va ressaltar el conseller de Serveis Públics, Joan Visa, que va acompanyar a Vila en la compareixença extraordinària. Quant als efectius de la Policia, n’hi havia una desena, que van passar a ser una quinzena arran del desencadenament dels incidents.

Les circumstàncies van fer endurir les mesures de seguretat, sobretot per part de la Policia. Fonts del cos van afirmar que l’increment seria «molt considerable»: a més d’augmentar els efectius especialitzats del Grup d’Intervenció Policial –GIPA– va activar el Grup de Manteniment de l’Ordre Públic i diversos agents de suport d’aquesta unitat. També van desplegar patrulles del Grup de Seguretat Ciutadana i fins i tot agents que ahir es trobaven fora de servei, van assegurar les fonts consultades. Pel que fa a la vigilància privada contractada pel comú, passarà de quatre agents a «entre 14 i 18», va anunciar Visa, a la vegada que va anunciar que els agents del Servei de Circulació ascendirien fins a 12.

Mantenir la seguretat privada 

Vila va assegurar que els aldarulls i la violència viscuda ahir són «fets aïllats». «És una llàstima que aparegui un grup de persones i trenqui la festa en què la gent participa amb alegria i bondat», va manifestar el cònsol major. Tot i això, tant Vila com Visa es van mostrar favorables a mantenir l’increment de la seguretat de cara a futurs esdeveniments populars. «Òbviament, serà decisió del pròxim comú», va advertir el cònsol major.
A banda de la compareixença del cònsol major, el Govern va emetre un comunicat conjuntament amb la corporació laurediana fent una crida a «gaudir les festes majors amb civisme i respecte envers els ciutadans i els béns públics». El PS i terceravia també van rebutjar els incidents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT