L’atleta debuta a la contrarellotge de 10 quilòmetres i avui torna a competir

Per Anna Ribas

Maria Jesús Martínez mossega la medalla de plata.
Maria Jesús Martínez mossega la medalla de plata. | Agència Comando

Va dir que aniria a totes i ahir ho va demostrar. Maria Jesús Martínez és la primera esportista andorrana a participar en uns Mundials de Trasplantats i el debut, en els que s’estan disputant a Newcastle (Anglaterra), ha estat immillorable. Martínez es va penjar la medalla de plata de la seva categoria, de 30 a 39 anys, en la contrarellotge de 10 quilòmetres. L’atleta passava per la línia d’arribada i signava un registre de 21.43 minuts a tan sols 1.37 minuts de la guanyadora de la cursa, la ciclista britànica Ottile Quince. La tercera posició va ser per la també britànica, Nadia Stock, amb 22.32.

Amb el resultat d’aquesta primera prova, l’aficionada al ciclisme trasplantada del ronyó ara fa 8 anys, se situa en el sisè lloc de la classificació general del ciclisme femení que, en aquesta prova, compta amb un total de 33 participants distribuïdes en sis categories diferents.

Per a Maria Jesús Martínez, aquest primer resultat és una recompensa a l’esforç desenvolupat fins ara: «Malgrat que la prova ha estat dura, amb molts revolts i desnivells, estic satisfeta perquè ho he donat tot», va assegurar. L’andorrana va arribar darrere la britànica Ottile Quince, primera classificada a la general, i «una autèntica experta en curses de ciclisme».
L’andorrana afronta els 30 quilòmetres en ruta d’avui amb molt d’optimisme i la seguretat del resultat obtingut durant aquesta primera jornada.

Els Mundials de Trasplantats tenen lloc del 17 al 23 d’agost i és un esdeveniment multiesportiu internacional que se celebra bianualment i que aplega més de 2.000 participants d’una seixantena de països. Aquests Mundials, que sumen enguany 35 anys, busquen promoure la necessitat de conscienciar el públic sobre la importància de la donació d’òrgans i teixits. Martínez fa molt temps que es prepara per la fita i ho compagina  amb la feina. Es va assabentar de l’existència d’aquests Mundials fa dos anys, quan es disputaven a Màlaga i, des d’aquell moment, va decidir que participaria en la pròxima edició. Tot i que ho va intentar, no va aconseguir que cap altre atleta andorrà s’hi animés.