PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Reunió d’alcaldes de l’Alt Urgell amb la Generalitat

Evitar el despoblament i la creació d’ocupació, grans reptes de futur de la comarca

Per El Periòdic

Reunió d’alcaldes i representants de l’Alt Urgell a la Generalitat.
Reunió d’alcaldes i representants de l’Alt Urgell a la Generalitat. | Ràdio Seu

L’envelliment de la població i la creació d’ocupació per retenir el talent i evitar el despoblament de la comarca són els grans reptes a futur de l’Alt Urgell. Així ho van plantejar ahir els alcaldes i representants del territori en una reunió al Palau de la Generalitat, en el marc de l’estratègia de dinamització territorial País Viu. El president català, Quim Torra, va presidir la trobada, acompanyat del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, va agrair la relació de «bilateralitat» amb la Generalitat per abordar les problemàtiques actuals. «Hem de lluitar contra el despoblament, hem de saber com manegar l’envelliment que tenim a la nostra població i hem de lluitar per a la creació d’ocupació», va dir Fàbrega, que va afirmar que «un punt clau» és gestionar el sector primari –agricultura, ramaderia i gestió forestal–, així com «millorar les comunicacions» amb els nuclis aïllats. Fàbrega també va remarcar que les escoles rurals són imprescindibles per poder garantir una bona qualitat de vida als joves que aposten per quedar-se al territori, així com disposar d’una bona sanitat i una òptima gestió dels residus.

Per la seva banda, el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Martí Riera, va assegurar que el programa País Viu és una «oportunitat fantàstica» poder treballar colze a colze amb la Generalitat. «L’Alt Urgell està fent molts esforços en projectes com el Camina Pirineus o energètics, com el Forest 4 Local, i ara podem sumar amb el Govern català», va subratllar.

Comissió bilateral

La reunió d’ahir va ser una «primera presa de contacte» per posar en comú els reptes del territori alturgellenc. «A partir d’ara es crearà una comissió bilateral territorial per abordar-los», va explicar Fàbrega. L’alcalde de la Seu va concretar que es constituirà entre finals de setembre i principis d’octubre, «per començar a posar fil a l’agulla i treballar en accions concretes».

Desplegament de la fibra òptica

En la seva intervenció, el conseller de Polítiques Digitlas i Administració Pública, Jordi Puigneró, va incidir en el fet que les telecomunicacions són un àmbit clau per als nuclis rurals. És per això que va assegurar que el desplegament de la fibra òptica és una «prioritat» del Govern en el marc de País Viu i va recordar que l’Executiu vol que arribi als petits municipis. Segons el conseller, d’això depèn la «competitivitat» dels territoris i la possibilitat de retenir el talent. En aquest sentit, va explicar que l’objectiu és que els pròxims tres anys es connecti amb fibra òptica els municipis de més de 50 habitants, i ha especificat que de cara al 2020 es licitarà el projecte perquè el tram de la C-14 que relliga l’Alt Urgell tingui fibra òptica. «Ja tenim partida pressupostària per fer-ho», va remarcar, recordant que en el projecte també hi participa la Diputació de Lleida. Puigneró també va plantejar el concepte de «discriminació positiva», per garantir que es puguin desenvolupar activitats en igualtat de condicions a tot el país.

PUBLICITAT
PUBLICITAT