PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

L’ACM reclama desactivar el dispositiu Toga

L’ordre obliga els Mossos a vigilar permanentment els jutjats de Catalunya

Per El Periòdic

Una patrulla de Mossos davant els jutjats de la Seu d’Urgell.
Una patrulla de Mossos davant els jutjats de la Seu d’Urgell. | RÀDIOSEU

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha impulsat una iniciativa per reclamar al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, que desactivi l’ordre que obliga els Mossos d’Esquadra a vigilar els jutjats permanentment. L’anomenat dispositiu Toga està operatiu des del febrer passat, després que Barrientos prengués aquesta decisió quan alguns CDR van abocar a finals de l’any passat fems i escombraries davant d’algunes seus judicials per criticar el judici a l’1-O.

L’ACM ha redactat una carta, que ha fet arribar als alcaldes i alcaldesses dels 53 municipis catalans amb jutjat –entre els quals hi ha la Seu d’Urgell–, amb l’objectiu que demanin a Barrientos que faci marxa enrere. També ha proporcionat el model d’una moció en el mateix sentit, que ha enviat a tots els pobles i ciutats de Catalunya perquè, si s’escau, sigui aprovada per ple.

El president de l’ACM, David Saldoni, recorda que l’ordre de Barrientos «hipoteca més de mig miler d’agents dels Mossos permanentment, atès que en alguns jutjats s’ha de fer guàrdia mentre la institució judicial està en funcionament, però en d’altres s’ha de fer les 24 hores del dia».

 

Crida als municipis

Les cartes s’han adreçat als municipis amb jutjat, però també s’han fet arribar les mocions a tots els municipis perquè «els mossos surten d’Àrees Bàsiques Policials (ABP) que cobreixen tot el territori i, per tant, tots els pobles i ciutats en resulten afectats», explica Saldoni, que recorda que «fa mesos que no hi ha cap incident com els que van provocar la decisió del president del TSJC», incidents que ha qualificat de «fets excepcionals». Per això, en un context de polèmica per l’augment de la inseguretat ciutadana a Barcelona, que des de diferents sectors s’atribueix, en part, a la manca de recursos policials, Saldoni considera que «no es pot convertir en normal allò excepcional», i considera que els agents immobilitzats pel servei als jutjats podrien fer tasques al seu parer molt més necessàries, informa Ràdio Seu. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT