PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern destitueix Chato per mentir sobre la seva activitat arbitral

El secretari d’Estat d’Economia ha participat en dos partits tot i haver-se compromès a no fer-ho

Per Meritxell Prat

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la roda de premsa d’ahir al matí.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant la roda de premsa d’ahir al matí. | MARICEL BLANCH

Una mentida. Aquest ha estat el motiu que ha portat al Govern, finalment, a acordar la destitució del secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato. El cap de l’Executiu, Xavier Espot, va comparèixer ahir d’urgència per anunciar la decisió i detallar que els darrers dos dies s’havia tingut coneixement que Chato havia participat com a observador arbitral de la UEFA en dos partits internacionals. Concretament, el 13 d’agost i el 6 de setembre -aquest últim després que ja hagués esclatat la polèmica pels cobraments de xecs de la FAF-. Una activitat, l’arbitral, que el seu cap jeràrquic, el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, li havia demanat que abandonés «per una qüestió ètica i estètica», va detallar Espot, amb una única excepció, el partit Andorra-França del passat 11 de juny, pel qual ja tenia el compromís contret i com que feia molt poc del seu nomenament, es feia difícil poder trobar un substitut.


Amb tot, després que el Govern tingués coneixement de la participació en com a mínim dos partits més, va ser la gota que va fer vessar el got. «És evident que ha trencat el seu deure de lleialtat vers el seu ministre i que ha incomplert una ordre expressa que li va donar el mateix ministre. Aquest ha estat el motiu que ha motivat aquesta decisió», va manifestar el líder de l’executiu. De fet, la proposta de destitució la va fer el mateix Gallardo, tot i trobar-se fora del país, i en la reunió del consell de ministres la resta de membres del Govern la van acceptar.

Explicacions 

Espot va indicar que segons els havia explicat Gallardo, que va ser qui va parlar amb Chato ahir mateix, el ja exsecretari d’estat havia confirmat l’assistència en els dos partits i que quan se li van requerir explicacions, s’havia excusat assegurant que eren «compromisos ineludibles». Unes explicacions que els membres de l’Executiu no van trobar «suficientment justificades», ja que eren incompatibles amb el compromís contret amb el ministre d’Economia en el moment d’accedir al càrrec. «No s’entén que hagi actuat sense comentar-ho al seu ministre», va admetre el cap de Govern, reconeixent, també, que «és difícil de comprendre que actuï així en mig de la polèmica en què estem».


Tenint present que Chato no ha comès cap irregularitat que li impedeixi seguir exercint com a funcionari, està previst que torni a ocupar el seu lloc com a cap d’àrea del departament de Pressupost i Patrimoni. De manera paral·lela el ministre ja treballa per trobar un substitut.


Xavier Espot no va voler utilitzar la paraula «traïció» per qualificar l’actuació de Chato, però sí que va assegurar que Gallardo «està molt disgustat i s’ha sentit enganyat», recordant que amb el secretari d’Estat, a més de la relació professional, també els lligava «una amistat preexistent». En el seu cas ha dit que «no em satisfan els fets».

Antecedents 

El cap de Govern també va voler defensar els arguments donats fins ara per mantenir Chato en el seu lloc, si bé va insistir que en més d’una ocasió s’havia avisat que «la línia era molt fina» perquè s’estava «en un terreny que genera dubtes» i no es descartava un altre posicionament «si apareixien fets nous que fessin decantar la balança». Elements que van aparèixer ahir. «No ha comès cap infracció, però el fet és prou greu per haver fet decantar la balança», va manifestar, insistint també en la pèrdua de confiança per part del ministre corresponent. 

Espot diu que no s’eliminarà l’exclusivitat dels funcionaris tot i aclarir les autoritzacions

El debat que ha generat el cas Chato al voltant de la possibilitat que els funcionaris puguin tenir una doble feina, el va donar força per tancat ahir el cap de Govern. Xavier Espot va deixar clar que en cap cas hi ha previst modificar la llei de la Funció Pública per permetre que els treballadors públics puguin compaginar més d’una feina. Ara bé, sí que va explicar que la voluntat és posar «negre sobre blanc» els criteris que s’han utilitzat fins ara quan un funcionari ha demanat poder fer alguna altra tasca per donar «seguretat jurídica». «Hi ha una clàusula oberta que estableix que en els altres casos [els que no estiguin fixats a la llei] el govern valorarà si autoritza o no. I és aquesta clàusula la que requereix concreció», va detallar Espot, indicant que la previsió és fer una circular per aclarir-ho. De la mateixa manera va admetre que s’estudiarà la possibilitat de posar un topall econòmic a les dietes que es poden percebre en casos de fer altres feines per evitar que no s’acabi superant el sou de funcionari. 

 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT