PUBLICITAT

Puigcerdà

Els pacients francesos, a l’alça a l’Hospital de Cerdanya

El director del centre creu que poden arribar a representar més del 40% del total

Per El Periòdic

El nou cotxe elèctric que ha rebut l'Hospital de Cerdanya.
El nou cotxe elèctric que ha rebut l'Hospital de Cerdanya. | ACN

L’Hospital de Cerdanya ha complert cinc anys i en aquest període ha registrat un creixement constant de les visites d’usuaris que es regeixen pel sistema sanitari francès pel fet que viuen a l’Alta Cerdanya i el Capcir. Concretament, el personal que treballa a l’equipament transfronterer va atendre durant el 2018 a les consultes externes el doble de pacients francesos que durant el primer any d’obertura. En el cas de les operacions quirúrgiques, en canvi, el percentatge ha passat del 16 al 23%.

El director general de l’Hospital de Cerdanya, Francesc Bonet, va destacar en declaracions a l’ACN que els usuaris del sistema sanitari francès van augmentant i que en un futur arribaran a representar més del 40% del total. A més, va explicar que el servei d’urgències és, ara per ara, «la gran porta d’entrada» de l’equipament, amb una taxa de fidelització de més del 90%, i va recordar que un dels reptes és aconseguir que les unitats terrestres dels dos sistemes d’emergències puguin actuar a les dues bandes de la frontera.

Objectius

Entre els futurs objectius, Bonet va remarcar el d’evitar desplaçaments a la població, motiu pel qual considera que els usuaris de l’Alta Cerdanya i el Capcir «han sortit guanyant» amb l’hospital perquè s’estalvien haver d’anar fins a Perpinyà. En aquest sentit, un dels projectes de futur passa per implantar tractaments oncològics a l’equipament, ja que actualment s’han de dur a terme a Berga o a Manresa.

En els primers cinc anys de funcionament, l’hospital ha registrat 127.000 visites a urgències, 165.000 consultes externes, més de 155.000 proves de diagnòstic per la imatge i més de 5.600 intervencions quirúrgiques. I en aquest mateix període s’han produït 9.850 altes d’hospitalització i han nascut 738 nens i nenes. L’equipament transfronterer dona servei a un territori de muntanya on viuen habitualment més de 30.000 habitants, que pot arribar fins als 100.000 amb la presència de la població de segona residència.

Cotxet elèctric 

L’associació Proj’aide 66 ha fet la donació d’un cotxet elèctric al centre hospitalari de Puigcerdà amb l’objectiu que els nens i nenes perdin la por d’anar a la sala d’operacions o a alguna altra per fer-se proves mèdiques i, per tant, puguin gaudir d’una estada més agradable. 

El cap de pediatria de l’Hospital de Cerdanya, Eduard Carreras, va afirmar que hi ha estudis científics que demostren que es tracta d’una eina efectiva per fer baixar el seu «nivell d’estrès» i disminuir la medicació prèvia a una intervenció quirúrgica. La presidenta d’aquesta entitat de Perpinyà, Chantal Didelot, va explicar que els diners per adquirir-lo s’han recaptat en mercats artesans promoguts per l’associació, concerts i altres activitats solidàries. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT