PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els busos tenen previst sortir avui tot i l’ombra d’un tall a la Seu

Les companyies modificaran trajectes en funció de les incidències

Per Enric Revuelta

Manifestants a l’N-145, en el tall del passat 18 d’octubre.
Manifestants a l’N-145, en el tall del passat 18 d’octubre. | El Periòdic

L’accés al Principat torna a estar a prova avui davant l’amenaça d’un possible tall a la carretera N-145, a la Seu d’Urgell, deu dies després de la vaga general a Catalunya que va impedir durant dotze hores l’entrada i la sortida per la frontera del riu Runer. Les companyies d’autobusos tenen previst realitzar avui els seus trajectes habituals a Catalunya malgrat els indicis que preveuen una nova jornada inestable, una situació que, a les portes de la temporada d’hivern, es podria perpetuar arran de la inestabilitat política causada per la sentència del procés.

En el cas de DirectBus, que ofereix servei de passatgers fins a Barcelona i l’aeroport, i Andbus, que també viatja fins a l’infraestructura aeroportuària, operaran d’entrada amb normalitat, a l’espera de si finalment es produeixen o no interrupcions a l’N-145. El Comitè de Defensa de la República (CDR) de l’Alt Urgell ha convocat per avui a les 7 del matí un esmorzar a la Rotonda del Pifarré de la Seu, i tot i que no ha anunciat explícitament si tallaran la carretera. Es tracta del mateix anunci que van fer servir per al passat 18 d’octubre i que va acabar desembocant a una interrupció de la carretera.

Les companyies han alertat els usuaris de possibles afectacions dels trajectes en direcció a Catalunya

Fonts del Servei Català del Trànsit no tenien ahir constància de cap permís per tallar la via, tot i que insisteixen que aquestes situacions són difícils de preveure. El gerent d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, va explicar ahir que DirectBus espera oferir avui els dos primers trajectes cap a Barcelona (3.30 h i 6.15 h) amb total normalitat. En principi, i a diferència del passat dia 18 d’octubre, no s’ha anul·lat cap servei i, per tant, la resta d’autobusos sortiran i en cas que hi hagi talls, es programaran o es modificaran els trajectes. En tot cas, des de la companyia han alertat els usuaris que tenen un bitllet per avui de possibles afectacions. «L’altra vegada sabíem clarament que volien fer una vaga general i que els autocars es quedarien bloquejats, i per això vam preferir anul·lar-los», explica Bartumeu Gabriel, que afegeix que l’espontaneïtat d’aquestes accions dificulta el fet de poder anticipar determinades accions.

Per la seva banda, el CEO d’Andbus, Albert Vinseiro, explica que tots els trajectes es realitzaran d’entrada amb normalitat. Sí que han notat que alguns clients han decidit canviar l’horari del trajecte i, de fet, ahir a la tarda des de la companyia no tenien cap usuari inscrit per al trajecte de les 7 del matí. «Aquest trajecte el farem, però si no hi ha ningú no sortirem d’Andorra», explicava Vinseiro, que en tot cas reconeixia que el fet d’operar amb busos de petites dimensions els podria ajudar a sortejar possibles talls si s’habilités el camí d’Anserall.

Un tall de carretera a Berga va condicionar durant la jornada d’ahir l’accés al Principat a través de la C-16

Des de l’Associació de Transportistes, tot i haver contactat amb ells, no van comunicar si avui tenien previst avui fer els trajectes habituals. Mentrestant, alguns vehicles que volien accedir ahir al Principat per la C-16 es van veure afectats pels talls al punt quilomètric 98, a Berga, en tots dos sentits de la marxa, des de les 12 del migdia. El Servei Català del Trànsit va informar que es van habilitar desviaments per carreteres comarcals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT