PUBLICITAT

Andorra la Vella

El pres que es va escapar de la presó passarà a disposició judicial

Se li imputa un delicte contra l'administració de justícia

Per Lara Ribas, Laura Cugat Ruiz

El moment de la detenció del pres fugat, al lateral del riu Valira a prop del restaurant Viena.
El moment de la detenció del pres fugat, al lateral del riu Valira a prop del restaurant Viena. | Maricel Blanch

El pres que es va escapar de la presó de la Comella ahir passarà a disposició judicial en les pròximes hores. La policia ha informat avui dimecres que els metges de l'hospital van donar l'alta al pres al voltant de la mitjanit d'ahir i el van portar a dependències policials. Fonts del cos han afirmat que des del moment de la detenció, es disposa de 48 hores com a màxim per derivar el cas a la Batllia. Aleshores, serà el batlle l'encarregat de donar les instruccions de quins són els passos que s'han de seguir. 

La policia ha pogut avançar avui que al detingut segurament se li imputarà un delicte contra l'administració de justícia (article 428 del Codi Penal). La investigació segueix en curs i possiblement se sabran més detalls a la compareixença posterior al Consell de Ministres.

Una tarda de recerca

La Policia va trobar ahir cap a dos quarts de nou del vespre al riu Valira el pres que s’havia escapat durant la tarda de la presó de la Comella. Després de desplegar un ampli dispositiu de recerca i captura per terra i aire, amb entre 90 i 100 efectius dels diferents cossos de seguretat –Policia, Bombers i SUM–, el pres va ser localitzat a l’interior del riu, just a sota del pont que hi ha a l’alçada del restaurant Viena.

Els Bombers van despenjar-se fins al punt on es trobava per remuntar-lo amb arnès i corda fins al pont, on hi havia una ambulància esperant-lo per portar-lo a l’Hospital. A la zona es van concentrar una vintena de ciutadans per seguir el desenvolupament dels fets. Després d’endur-se el pres per fer-li una revisió mèdica, la Policia va informar que el següent pas seria fer-li «una lectura de drets», a banda de detenir-lo. S’ha obert una investigació per determinar tots els detalls del cas. 

El cos de seguretat va rebre l’avís de la fugida cap a les 17.13 hores de la tarda i de seguida va activar tots els seus efectius de guàrdia i va posar a treballar un helicòpter amb càmera de visió nocturna per intentar localitzar el pres. La Policia de seguida va activar l’Operació Gàbia i va reforçar els controls a la frontera per anar revisant un per un tots els vehicles.

Tot i això, el més útil va ser el gos de la Policia que va estar rastrejant el fugitiu fins a donar amb ell, aconseguint traçar una ruta que el pres hauria seguit, possiblement a peu, des del Centre Penitenciari de la Comella. Fonts properes al cas sospiten que el fugitiu hauria escapat aprofitant un moment en què es trobava al pati de la presó. Respecte a aquesta informació, ni la policia ni les autoritats van voler donar ahir més detalls. 

La detenció/El director adjunt de la Policia, Bruno Lasne, va detallar ahir com va ser la detenció de la persona fugida: «Dues agents del cos estaven fent la recerca a prop del riu Valira quan han localitzat un home a prop del Viena que semblava mig amagat. Aleshores han anat a identificar la persona perquè per les característiques físiques podria ser el pres que hauria fugit. El mateix, quan ha vist que venien les agents, ha saltat al riu.

A l’interior del riu hem pogut controlar el fugit». A la zona s’hi van desplaçar els Bombers, un dispositiu del SUM i diversos cotxes de la policia per tal d’acordonar la zona que va estar tallada durant tota la detenció. A través d’un sistema d’arnès i cordes, els Bombers van lligar al fugit, que portava mig rostre tapat amb una mena de mascareta blanca, i el van pujar del lateral del riu on es trobava amagat fins al pont.

Una ambulància medicalitzada amb agents de la policia van procedir a endur-se el detingut a l’hospital per revisar el seu estat de salut.  «L’Operació Gàbia ha funcionat, ja que amb un temps molt curt la policia ha pogut detenir l’intern  que s’ha escapat», va valorar ahir el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. El mateix va ressaltar que «és la primera vegada que un pres s’escapa d’una presó d’Andorra».

L’home empresonat es trobava en règim preventiu des del mes de juny per haver comès un presumpte delicte de furt amb força. Segons va informar ahir la Policia, el pres pateix problemes de salut mental i en l’actualitat també està en recerca a Espanya, on hauria comès fets similars.
 

 

 

 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT