PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern investiga com es va fugar el pres per depurar responsabilitats

L’objectiu és saber si es va escapar a causa d’un error humà o per deficiències de la infraestructura de la presó

Per Laura Cugat Ruiz

Els serveis d'emergència estan treballant per pujar el pres que va escapar-se de la Comella i que es trobava a la riba del riu Valira a dalt el pont.
Els serveis d'emergència estan treballant per pujar el pres que va escapar-se de la Comella i que es trobava a la riba del riu Valira a dalt el pont. | Maricel Blanch

Una gran incògnita encara pesa darrere el cas de l’home que dimarts va escapar del Centre Penitenciari de la Comella, on estava intern en règim preventiu des del juny per un presumpte delicte de furt amb força. El Govern vol saber si ha estat un error humà, sobretot enfocat a la vigilància, i/o un problema existent en la infraestructura de la presó. El ministre portaveu, Eric Jover, va informar ahir en el marc de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s’està investigant quins són els factors que haurien fet possible la fuga durant unes tres hores. Aquesta és la primera vegada que un pres s’escapa de la presó. L’objectiu de l’Executiu a partir d’ara és concretar què va passar i així poder depurar responsabilitats. 

No hi ha un espai per a presos amb problemes de salut mental sinó que es fa un seguiment específic

Pel que fa al seguiment del cas, ahir a la tarda el detingut va ser avaluat en una prova psiquiàtrica, ja que pateix problemes de salut mental, i en qüestió d’hores havia de passar a disposició judicial, tenint en compte que el marge de temps màxim per realitzar aquest procés és de 48 hores a partir de la detenció. Malgrat que serà el batlle el que decidirà quin delicte se li imputa, la policia va avançar que seria un «delicte contra l’administració de justícia, corresponent a l’article 428 del Codi Penal». 

Eric Jover va corroborar ahir que «hi ha hagut un problema i ara el que s’ha de fer és investigar com han procedit aquests fets i quins són els elements que han fallat». El ministre portaveu va assegurar que s’obrirà una auditoria interna per revisar tots els protocols i concretar mesures, ja sigui cap als treballadors del centre o cap a una major seguretat de les instal·lacions. Pel que fa a la infraestructura de la presó, en el torn de preguntes Jover va deixar clar que «ni el Ministeri de Justícia i Interior ni el centre penitenciari tenen constància de cap queixa ni neguit respecte a la seguretat del pati» –espai des d’on fonts properes consideren que s’hauria pogut escapar el pres–, afegint que tampoc li ha arribat que ningú hagi presentat la dimissió. Andorra no compta actualment amb un espai per als presos que pateixen problemes de salut mental, sinó que «es fa un seguiment psicològic i psiquiàtric», va constatar Jover.

Breu cronologia dels fets

El Cos de la Policia va rebre dimarts pocs minuts abans d’un quart de sis de la tarda un avís alertant que una persona s’havia fugat de la presó. El director adjunt del cos, Bruno Lasne, va explicar que de seguida es va desplegar un important dispositiu de recerca i captura per terra i aire, seguint l’estratègia anomenada Operació Gàbia per intentar detenir al fugitiu. El mateix va ressaltar que la feina del gos de pista va ser clau per seguir el recorregut del pres fins a arribar a prop del restaurant Viena on dues agents van veure un home sospitós i van apropar-se a ell per identificar-lo. L’home va reaccionar saltant del pont més proper que passa per sobre el riu Valira i va ser en aquest punt on la policia el va retenir, a l’espera que arribessin els Bombers que el van pujar al carrer a través d’un sistema d’arnès i cordes. 

La policia va acordonar la zona tallant l’accés a Santa Coloma a través del pont, rebent una vintena de ciutadans que es van apropar encuriosits. Una ambulància medicalitzada acompanyada per agents va portar el fugitiu a fer una revisió a l’hospital. El cos policial va confirmar que el fugitiu va superar la revisió mèdica i va passar la nit a les seves dependències, allargant l’estada durant el dia d’ahir. Després de resoldre’s l’arrest, el ministre de Justícia i Interior va fer un balanç positiu del desplegament policial arreu del territori i va agrair la rapidesa i l’eficàcia de la detenció. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT