PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotels preveuen fregar el ple d’ocupació pel pont de Tots Sants

El sector admet la preocupació per l’amenaça constant de possibles talls de carretera a Catalunya

Per Enric Revuelta

Turistes per l'Avinguda Meritxell.
Turistes per l'Avinguda Meritxell. | MARICEL BLANCH

Malgrat l’ombra constant dels talls de carretera a Catalunya per protestar contra la sentència del procés planen sobre l’economia del país, els hotels preveuen bones xifres d’ocupació pel pont de Tots Sants, que comença avui i s’allargarà fins diumenge. La interrupció de la circulació a l’N-260 ahir a la Seu d’Urgell durant una hora no serà un impediment perquè els establiments freguin el ple avui i demà, ja que segons la Unió Hotelera (UHA), les reserves estan al voltant d’un 91% de mitjana. Les parròquies amb més ocupació són Escaldes-Engordany, amb un 96%; seguida  de molt a prop per Sant Julià de Lòria, Encamp i La Massana, amb un 95%. A Canillo, la xifra se situa al 94% i a Andorra la Vella, al 93%. Mentrestant, el Pas de la Casa i Ordino també es preveu que tinguin bons registres, tot i que inferiors, amb un 88% i un 78% respectivament.

Els hotelers celebren les bones dades, que a priori seran millors respecte a l’any passat –la mitjana va ser del 71%–, ja que el dia de Tots Sants va ser dijous i per tant menys gent va poder fer pont. La tendència a l’alça d’enguany també es notarà en les dades d’entrada de vehicles. Segons el Departament de Mobilitat, al país n’entraran 40.000, una dada gairebé idèntica a la de l’any passat, però aquest any s’assolirà amb un dia menys.

El president de l’UHA, Carles Ramos, explica que les previsions són «molt bones» i que «faltarà poc per arribar al ple total». «Tenim les vacances de Nadal ben a prop i tradicionalment és un cap de setmana de bona ocupació», comenta Ramos, que afirma que molts visitants aprofitaran per fer compres. La presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut, diu que de cara a aquest pont la gent «ve a equipar-se i a comprar roba per l’hivern». Tot i això, afirma que en el cas d’Autèntics Hotels, l’ocupació més alta se situarà a parròquies centrals, mentre que en demarcacions més altes els establiments no ho notaran tant. «Estan escalfant motors per a la temporada d’esquí», resumeix Canut.

Tant Ramos com Canut sí que es mostren preocupats per l’amenaça constants de possibles talls a la carretera d’accés al Principat. «Si ens fan un tall, aquí ens farà mal», explica Canut, en referència a un hipotètic tall. «Toquem fusta i esperem que tot vagi bé», conclou. Per la seva banda, Carles Ramos, afirma que no han registrat anul·lacions per por a interrupcions a les vies catalanes. «Sortosament el tall d’avui (ahir per al lector) no ha tingut incidències», comenta.

Més entrades pel riu Runer

Finalment, el tècnic del Departament de Mobilitat, Daniel Boneta, remarca que la majoria de visitants (70%) entraran per la frontera hispanoandorrana mentre que un 30% ho faran per França, on aquests dies els escolars també es troben de vacances. L’entrada de vehicles es preveu que sigui densa aquest matí i demà al matí, mentre que  diumenge a la tarda es preveuen retencions per sortir del país.

PUBLICITAT
PUBLICITAT