PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern negocia la doble imposició amb Bèlgica i Holanda

L’Executiu també vol cooperar en l’àmbit fiscal amb Alemanya i Àustria

Per Adrià Esteban

La façana de l’oficina de Tributs.
La façana de l’oficina de Tributs. | MARICEL BLANCH

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va anunciar ahir, durant la presentació de l’informe anual d’Acció Exterior de l’any 2018 en la  comissió legislativa de Política Exterior, que l’Executiu està en fase de negociació amb Bèlgica i els Països Baixos per signar nous convenis per evitar la doble imposició (CDI). «Ja hi ha hagut reunions de negociació i esperem que es puguin concloure properament», va manifestar Ubach. 

De concretar-se les negociacions en un acord, aquests dos estats passarien a engrossir la llista de vuit països amb els quals Andorra ja té convenis per evitar la doble imposició: França, Luxemburg, Espanya, Portugal, Liechtenstein, Malta, Emirats Àrabs i Xipre, aquest últim en vigor des de la primavera del 2018.

A més, Ubach va avançar que l’equip tècnic encarregat de les negociacions, format per personal del Ministeri d’Afers Exteriors i el Ministeri de Finances, ja ha traslladat demandes a Àustria, Alemanya, Hongria i Estònia per tal d’assolir un acord. «Són departaments molt petits que estan molt sol·licitats i sovint ens donen un calendari d’inici de les negociacions que va de cara a 2020», va expressar la ministra. Per «preparar el terreny», Ubach va assegurar que la voluntat de l’Executiu és fer reunions d’intercanvi «per poder explicar la realitat financera i fiscal d’Andorra i també per  conèixer la millor manera a ambdues parts», com ja ha succeït en el cas d’Àustria. 

«Com a països prioritaris tenim els països que formen part de la Unió Europea. Són els socis principals i amb els quals volem treballar aquesta part de cooperació fiscal», va assenyalar la titular d’Afers Exteriors. Així mateix, Ubach també va explicar que es mantenen relacions amb dos països situats fora de la Unió Europea com és el cas de San Marino i Mònaco. Degut a «l’estreta col·laboració» que existeix amb els dos microestats arran de les negociacions conjuntes per l’acord d’associació amb la Unió Europea, la ministra va exposar que ja compten «amb el vistiplau de les seves autoritats» per iniciar les negociacions del CDI. 

Ubach lamenta la manca de recursos

Ubach va sostenir ahir que les 73 persones que integren el seu departament configuren una plantilla «molt ajustada» atès el volum de feina i els reptes de futur del ministeri com són la organització de la Cimera Iberoamericana i la implementació de l’agenda 2030. «Els recursos no són suficients en relació a totes les tasques que s’encomanen des del Govern tenint en compte que dibuixem la política exterior d’Andorra». En aquest sentit, hi ha oberta una convocatòria de quatre places per a tècnics diplomàtics per a i està previst incorporar també un jurista. Així mateix, Ubach va lamentar que el pressupost sigui el més reduït de l’Administració, concretament d’uns 7,7 milions d’euros. Malgrat les davallades dels darrers anys, la ministra va confiar que de cara al 2020 hi hagi una estabilització pressupostària.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT