PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els propietaris es queixen de les traves per posar pisos en lloguer

El sector afirma que els canvis constants en la llei d’habitatge els generen inseguretat a l’hora d’arrendar

Per Lara Ribas

Vista general dels edificis que hi ha entorn del Despatx Central de la Policia, a Escaldes-Engordany.
Vista general dels edificis que hi ha entorn del Despatx Central de la Policia, a Escaldes-Engordany. | Maricel Blanch

Els propietaris es mostren preocupats per la inseguretat que els representen els canvis continus a la llei d’arrendaments d’habitatge, com la congelació dels preus del lloguer amb només l’increment de l’IPC que va entrar en vigor el març passat o les sancions previstes per a aquells que incompleixin les mesures que es faran efectives a partir de l’1 de gener. «El que no s’ha de fer és espantar-nos o fer-nos entrar la por», va retreure el president de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Pascual Gràcia, en declaracions a aquest rotatiu. 

De fet, va criticar que ara mateix no s’estigui incentivant l’estabilitat del sector immobiliari i va admetre que la falta de seguretat jurídica fa dubtar molts propietaris a l’hora de decidir destinar els seus immobles al lloguer. «Ara estan canviant la llei un cop l’any i les últimes mesures estableixen sancions per als propietaris que entenem que es posin sempre que siguin realistes i raonables però que poden generar més por a tots aquells que s’estan plantejant llogar pisos», va exposar el president de l’APBI tot i remarcar que ells són favorables a l’adopció de mesures, «però que siguin a mitjà o llarg termini i es prenguin ja». 

Casos de morositat

A banda de la inseguretat jurídica, Gràcia va explicar que dins del sector es percep certa preocupació pels casos de morositat, ja que solen acabar a la Batllia però la resolució no arriba fins un any després. Tot i que el nombre d’impagaments no és exagerat, segons va especificar el president de l’associació, «afecten sobretot aquells propietaris que tenen pocs pisos perquè enfonsa els seus ingressos i amb alta probabilitat haurà de rehabilitar-los un cop aconsegueixi recuperar-los». 

Els propietaris reclamen un batlle que es dediqui exclusivament a temes de morositat

En aquest sentit, Gràcia va explicar que ja han posat el problema sobre la Taula Nacional de l’Habitatge i que reclamen mesures per solucionar-ho. «No sé si el problema és la manca de recursos, però nosaltres demanem que es millori el procediment legal, s’agilitzin els tràmits o inclús es facilitin més recursos i, per exemple, es contracti un batlle que es dediqui exclusivament a resoldre temes de morositat», va suggerir Gràcia. 

Tipus de mesures

D’altra banda, el president de l’APBI va expressar el seu rebuig a la renovació de la normativa que congela el preu dels lloguers incrementant-ne només l’IPC. «Una renovació forçosa sempre és negativa per la inseguretat que genera», va indicar Gràcia tot argumentant que si persisteix la congelació, de seguida que s’aixequi els propietaris aprofitaran per incrementar els preus perquè no sabran quan podrà imposar-se de nou la restricció. «El parc immobiliari està immobilitzat i aquest tipus de mesures no incentiven els propietaris a llogar i encara menys a aconseguir estabilitat», va criticar el portaveu del sector tot lamentant que no es valorin «les conseqüències de qualsevol llei».

«Les últimes mesures estableixin sancions [...]que poden generar més por a tots aquells que s’estan plantejant llogar pisos»

Segons el parer dels propietaris, s’haurien de prendre mesures amb efectes a mitjà termini i que se centressin en altres aspectes com la gestió del sòl. «Per exemple, en comptes d’imposar les mateixes taxes per a la cessió de sòl destinada a pisos o a naus, que s’apliqui una bonificació per als primers de tal manera que s’incentivi la seva construcció, ja que ara es pensa només en la recaptació», va rebatre Gràcia tot remarcant que calen «mesures més eficients i que permetin agilitzar el sistema». «Al final som un sector que treballem amb un bé fonamental, no ens en podem despreocupar»., va sentenciar.

Pisos de protecció oficial

L’USdA va reaccionar a les multes que preveu el projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge per a aquells propietaris que infringeixin el text legislatiu dient que «no serveix de res imposar sancions» i insistint que la prioritat segueix sent la creació de pisos de protecció oficial. «Hi ha moltes maneres, per exemple, destinant un 20% dels blocs en construcció a pisos de protecció oficial», va explicar un cop més el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, tot fent esment també a la necessitat d’un topall als preus de lloguer. 

«Al final som un sector que treballem amb un bé fonamental, no ens en podem despreocupar»

D’altra banda, Ubach va posar de relleu que un dels altres problemes és «el desfàs que hi ha entre els salaris i les pensions i el cost real de la vida». Per això, va exigir al Govern que més enllà d’intervenir en el preu dels lloguers i d’oferir pisos de protecció oficial, apugi els salaris i les pensions, sigui incrementant-los un 2,5% cada any o aplicant la tretzena paga obligatòria tant al sector públic com  al privat. «Això seria agafar el toro per les banyes», va concloure el secretari general de l’USdA tot lamentant que ara mateix ningú faci res. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT