PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’AREB garantirà la protecció dels dipòsits bancaris en cas de risc

El Govern aprova el Projecte de llei de recuperació i resolució d’entitats bancàries

Per Laura Cugat Ruiz

El ministre Portaveu, Eric Jover, ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre Portaveu, Eric Jover, ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA

El ministre Portaveu, Eric Jover, va exposar ahir en el marc de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el Govern ha aprovat el Projecte de llei de recuperació i de resolució d’entitats bancàries i d’empreses d’inversió, una mesura que dona continuïtat i complementa la Llei del 2015. L’objectiu és possibilitar la resolució de qualsevol institució financera que estigui en una situació complicada sense que això suposi una interrupció greu del sistema, minimitzant tant com sigui possible el risc per als contribuents.

Tal com va afirmar ahir Jover, el text de llei complementa la transposició de les directives europees en matèria de resolució d’entitats bancàries i empreses d’inversió que s’ha anat incorporant progressivament a la legislació andorrana des de l’Acord Monetari amb la Unió Europea el 2011. El titular de Finances va recalcar que «les entitats hauran de complir amb la normativa i construir plans de resolució», sense detallar els costos que aquest procés podria comportar. Respecte als plans de resolució, Jover va afirmar que aquesta mesura «provoca un procés de reflexió, tant per l’entitat com pel supervisor, que fa que les estructures de l’ens siguin el més adequades possibles. El fet que hi hagi aquesta fase de recuperació, pot facilitar que en casos de patir dificultats, s’eviti que l’entitat entri en fase d’inviabilitat».

Segons el Govern, el projecte de llei ha d’assegurar, en la mesura que sigui possible, la continuïtat de les activitats de les entitats bancàries i/o les empreses d’inversió, la interrupció de les quals podria pertorbar el bon funcionament de l’activitat econòmica. També ha de protegir els dipositants els fons dels quals estan garantits pel sistema de garantia de dipòsits i ha d’assegurar una utilització òptima dels recursos públics que s’hagin pogut invertir per preservar l’estabilitat i el funcionament del sistema financer, és a dir, minimitzant tant com es pugui, l’impacte en les arques públiques. 

Pel que fa als terminis d’implementació, Jover va valorar que «som conscients que tenim entitats que han fet canvis molt importants en els darrers anys. Volem que les obligacions associades a la nova legislació es facin al ritme adequat perquè no es visqui com un estrès complementari. Convé anar cap als objectius d’aquesta directiva europea al ritme de les entitats». Per resumir, el mateix va recollir que «és una legislació necessària i positiva i quan implementem normatives d’aquest tipus, hem d’establir els ritmes que siguin adequats». 

Jover va concretar que el projecte de normativa s’estructura en 10 capítols, a més d’una sèrie de disposicions addicionals, transitòries i finals, incorporant així a la legislació andorrana la planificació de la recuperació i de la resolució i el requisit mínim de fonts propis i de passius dels quals hauran de disposar les entitats. 

Més detalls cas BPA

Tal com va informar EL PERIÒDIC en l’edició d’ahir, la renda variable de BPA atrapada fins al moment a Crèdit Suisse comença la fase de desbloquejament, «una molt bona notícia pels ciutadans que tenien els actius bloquejats», va celebrar  ahir Jover. A tall de recordatori, la notícia la va comunicar Vall Banc per mitjà d’un comunicat que detallava que a partir d’aquest dimarts començava el procés de traspàs dels actius des de Suïssa fins al Principat. Pel que fa a les xifres, en total s’han de repatriar 629 milions d’euros que porten bloquejats a Suïssa fa quasi cinc anys. 

En relació amb aquests fets, el ministre Portaveu va subratllar ahir que «el primer que cal fer és facilitar la fase final de procés de retorn dels actius. Em consta que durant els propers dies aquest pas hauria de ser efectiu i els propietaris dels fons ja els podran utilitzar». El mateix va aclarir que «s’ha fet la distribució tant a Vall Banc com a l’AREB».

Pel que fa a les possibles reaccions sobre el cas, Jover va matisar que «els dipositaris hauran de decidir si volen emprendre accions legals o no. És legítim que si consideren que els seus drets han estat vulnerats facin les demandes corresponents». Jover també va voler remarcar que «aquests bloquejos no han estat responsabilitat ni del Govern d’Andorra, ni de Vall Banc, ni de l’AREB». Respecte als processos de resolució d’ara endavant, el mateix va aclarir que aquests «han de seguir els seus ritmes». 

L'OCDE reconeix les millores en transparència  

Segons es va explicar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir, el Fòrum Global sobre Transparència i Intercanvi d’Informació Fiscal de l’OCDE ha publicat l’informe d’avaluació de la segona ronda de la fase 2 d’Andorra. La nota general atorgada al Principat és de largely compliant o, el que és el mateix, d’acompliment en gran mesura. El Govern puntualitza que la qualificació ha millorat substancialment des que es va analitzar la primera ronda de la fase 2 el 2014, ja que en aquell moment es va determinar que la valoració corresponia a un acompliment parcial (partially compliant). 

El text presentat analitza la implementació efectiva dels estàndards en transparència i intercanvi d’informació en matèria fiscal, tenint en compte la nova metodologia aprovada el 2016 que fa èmfasi en l’accés a la informació per part del beneficiari actiu. La millor qualificació que s’ha atorgat en aquest segon informe fa visibles les millores que ha anat assolint el Principat en els darrers anys en aquest camp. El ministre Portaveu, Eric Jover, va especificar ahir que dels 10 indicadors que s’analitzen en l’informe, s’ha aconseguit millorar la puntuació en cinc d’ells i sis ja tenen el màxim reconeixement possible (compliant).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT