PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les defenses del ‘cas BPA’ demanen que el fiscal general surti de la causa

Els lletrats denuncien que Alberca hauria intentat fer una modificació a la llei que el beneficiés en el judici

Per Lídia Raventós

El fiscal general, Alfons Alberca, durant un moment de la vista oral del judici de BPA.
El fiscal general, Alfons Alberca, durant un moment de la vista oral del judici de BPA. | MARICEL BLANCH

La majoria dels advocats defensors de la primera causa del cas BPA van presentar ahir al Consell Superior de la Justícia (CSJ) una petició per apartar del judici al fiscal general, Alfons Alberca, i l’adjunt, Borja Aguado. La demanda dels lletrats denuncia que Alberca hauria intentat modificar el Codi de procediment penal incloent-hi dos articles nous que beneficiessin al ministeri públic en la resolució del cas. En concret, el que pretenia és que la modificació permetés que es poguessin incloure una sèrie de proves que el Tribunal Constitucional (TC) va deixar fora fa uns mesos amb l’anomenada sentència Campos. 
 

Els advocats també han enviat una carta a la síndica general per informar-la dels fets i de la petició al CSJ

La petició també s’ha fet arribar a la síndica general, Roser Suñé, atés que la presumpta maniobra d’Alberca hauria consistit en intentar passar la modificació legislativa a través d’un grup de consellers generals. Segons diverses fonts consultades, la llei del Ministeri Fiscal estableix que si aquest organisme es vol posar en contacte amb el Consell General ha de fer una petició a Sindicatura. La voluntat d’aquest article és protegir i garantir la separació de poders. Segons els advocats defensors, Alberca no hauria seguit l’ordre establert per llei i s’hauria reunit directament amb consellers generals dels grups que donen suport al Govern per demanar-los que es canviés el Codi de procediment penal aprofitant unes esmenes que s’estan treballant en la llei de prevenció de blanqueig. 

Les converses entre el fiscal general i els grups s’haurien emmarcat en els canvis que exigeix el Moneyval. Els lletrats, però, sospiten que la versió oficial no és la real. Per a ells, el que ha intentat Alberca és deixar sense efecte la sentència Campos, que deixava una escletxa oberta per deixar la causa BPA sense gran part de les proves acusatòries. Cal recordar que aquesta resolució del Constitucional indicava que no es podien traslladar proves, en concret escoltes telefòniques, d’una causa aliena a la que s’estava jutjant, especialment si a més eren de jurisdiccions diferents, per tal de garantir el dret a la intimitat de les persones afectades. 

Segona petició

Un cop interposada la demanda al Consell Superior de la Justícia, ara l’ens iniciarà el procediment habitual abans de prendre una decisió. Cal recordar que un dels advocats defensors, Josep Anton Silvestre, ja va demanar fa unes setmanes al CSJ que apartés de la causa el fiscal general, en aquella ocasió argumentant el parentesc d’Alberca amb la secretària general del Govern, Ester Fenoll –són cunyats. En aquella ocasió, la recusació va ser rebutjada per l’òrgan judicial. 


Represa el 2 de desembre

Justament el Tribunal de Corts va comunicar ahir a les parts que la vista oral de la primera causa de BPA, coneguda com a Gao Ping, es tornarà a reprendre el 2 de desembre. La nova petició perquè el fiscal general i el seu adjunt quedin fora del cas, però, tornarà a complicar la celebració de la vista oral del judici. 

En principi, i segons el que es va anunciar ahir a les parts, el primer dilluns del mes vinent hauria de començar el debat sobre les qüestions prèvies. Després, com ja va passar el primer cop, es pararia la vista durant uns dies per debatre-les i decidir quines s’accepten i quines es rebutgen. Per tant, la nova represa s’esperaria ja per principis de l’any vinent amb l’escolta dels testimonis. El més probable és, però, que el nou calendari torni a veure’s alterat per la nova recusació del fiscal general. 

El macrojudici va començar el 15 de gener del 2018 i gairebé dos anys després encara no s’ha arribat a les declaracions dels testimonis per les múltiples recusacions i demandes que s’han anat interposat i que han paralitzat la vista oral. 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT