PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els clients de Vall Banc poden accedir a la renda variable

L’entitat afirma que reprèn la normalitat operativa i la situació financera dels usuaris

Per Enric Revuelta, Laura Cugat Ruiz

La façana de Vall Banc.
La façana de Vall Banc. | Vall Banc

Els clients de Vall Banc que tenien bloquejats els actius de renda variable a Credit Suisse ja poden accedir als seus béns. «Vall Banc considera el traspàs definitiu com l’últim pas per recuperar la normalitat operativa i es mostra satisfet per poder normalitzar a la situació financera dels clients a l’entitat», deia ahir l’entitat en el comunicat. El banc va informar que posava els elements a disposició dels clients i va explicar que ja s’han iniciat els tràmits necessaris per aconseguir l’aixecament de les suspensions existents.

En el mateix escrit, Vall Banc afirmava que havia iniciat «el procés de normalització de l’operativa amb els clients, informant-los de la nova situació». Alhora, l’entitat destacava que els clients que vulguin accedir als seus actius hauran d’actualitzar la documentació relativa al compte. A principis de novembre, Vall Banc va informar que finalment havia aconseguit recuperar la renda variable de BPA bloquejada a Credit Suisse des de feia cinc anys i d’aquesta manera, s’iniciava l’operativa de traspàs dels actius des de l’entitat helvètica, amb un valor de 629 milions d’euros. Amb tot, encara feien falta uns dies perquè el traspàs fos efectiu i, per tant, els clients encara no podien accedir als diners.

En el cas dels clients que ja han demostrat l’origen lícit dels diners –que es dona en la majoria de situacions–, el capital va a parar a Vall Banc, mentre que en els casos no demostrats, la quantitat es diposita a BPA, ara en mans de l’AREB. En aquestes situacions caldrà veure com s’integra la renda variable retornada i si acaba formant part dels actius de BPA en el moment de la seva liquidació.

El passat mes de juny, el Tribunal Federal de Suïssa va rebutjar els recursos que mantenien els actius en renda variable de BPA retinguts a Credit Suisse, una decisió que permetia a l’AREB repatriar els actius dels antics clients del banc andorrà cap al Principat. Els actius estaven atrapats a Suïssa des de gairebé fa cinc anys, des que el FinCEN (el departament de Delictes Financers i Control del Tresor dels Estats Units) va emetre la nota que va acabar amb la nacionalització de BPA i va instar totes les entitats internacionals a suspendre l’operativa amb el banc andorrà.

Malgrat que a l’estiu el traspàs d’actius encara no era efectiu, Vall Banc va informar que engegava, conjuntament amb l’AREB un procés per facilitar el procés de traspàs dels actius bloquejats a Credit. A més, va explicar que tots els processos es coordinarien internament i que s’atendrien de forma personalitzada. Per tal d’agilitzar els procediments, l’entitat del fons americà JC Flowers va informar que reforçaria l’àrea de gestió un cop els actius estiguessin definitivament disponibles.  Més enllà del normal funcionament per als clients, el desbloqueig podria servir també per poder finalitzar el pagament de JC Flowers a l’AREB.

El president de l’AREB, Albert Hinojosa, va informar fa aproximadament un any que uns 3,1 milions dels 29 milions totals que s’havien de cobrar, s’havien perdut durant el procés a causa del bloqueig de la renda variable. El cobrament dels 29 milions s’havia de fer en tres blocs: set milions el primer any repartits en tres fases i després dos pagaments més en funció, d’una banda, dels dividends repartits durant els primers cinc anys, i de l’altra, en funció del que s’obtingués per una futura venda de l’entitat fins a un màxim de 15 milions.

Jover recorda que encara hi ha episodis de BPA per tancar

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va afirmar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el traspàs de la renda variable de Credit Suisse «està gairebé acabat». En tot cas, el representant de l’Executiu va manifestar que el procés engegat encara no està tancat perquè encara hi ha una part per resoldre del cas BPA que està judicialitzada.

«La feina per part de BPA i de l’AREB és continuar amb el procés de resolució i traslladar els clients que estan a BPA a Vall Banc», va dir Jover, que no es va atrevir a concretar una data exacta per la qual BPA «deixarà de ser útil». En tot cas, sí que va expressar la seva satisfacció pel resultat del procés. «Ens hem de felicitar», va dir el ministre de Finances.

Sobre la documentació que es requerirà als clients de Vall Banc per accedir als actius bloquejats fins ara a Credit Suisse, Eric Jover va dir que aquesta és una tasca s’emmarca dins de «la rutina dels bancs i és un element essencial perquè els clients puguin operar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT