PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Mor Josep Maria Beal, clau per a la Constitució i l’impuls d’Escaldes

El traspàs de l’exsíndic i excònsol major als 77 anys commociona l’espectre polític del país

Per Adrià Esteban, Enric Revuelta

Josep Maria Beal
Josep Maria Beal | Alex Lara

La flama de l’exsíndic de les Valls d’Andorra i excònsol major d’Escaldes-Engordany, Josep Maria Beal, es va apagar la nit de dissabte a diumenge. El traspàs de Beal, de 77 anys i amb una important trajectòria política, va generar commoció entre els diferents espectres del Principat. Com a síndic, un càrrec que va ocupar del 1990 al 1991, va tenir un paper destacat a l’hora de consumar el procés constituent i l’aprovació de la Carta Magna, malgrat que una malaltia el va obligar a apartar-se de la primera línia política durant uns anys. Beal, membre d’Agrupament Nacional Democràtic d’Oscar Ribas, ja havia deixat petjada com a màxim dirigent del comú d’Escaldes-Engordany, entre entre els anys 1984 i1987 i entre el1988 i el1990. Un dels seus llegats més recordats és la posada en marxa del projecte de Caldea, que va acabar tirant endavant malgrat els estira-i-arronsa entre partidaris i detractors d’una obra que va ajudar a projectar la parròquia escaldenca.

L’excap de Govern i excònsol major de la parròquia, Toni Martí, que va ser un dels grans rivals polítics de Beal, reconeix les aportacions fetes pel polític, a qui va derrotar en les eleccions comunals del 2003 per només 21 vots de diferència. En aquella llista hi havia presents Susanna Vela, actual membre del PS, mentre que Jordi Font n’era administrador electoral.  

«Era una curiositat perquè ell i el seu equip van idear Caldea. Jo no hi estava gaire a favor perquè a vegades, de forma visceral, veus idees dels altres com una absurditat però després el destí ens va tornar a trobar», diu Martí, que durant el seu mandat com a cònsol major va impulsar la presència de la minoria del comú al Consell d’Administració de Caldea. «La idea de Caldea la va llençar ell i durant el meu mandat vam acabar de fer el tomb del cercle del centre termolúdic construint Inúu», diu Martí, que admet haver tingut «molt afecte» per Beal.

Reactivació econòmica

El cap de Govern, Xavier Espot, afirma que Beal va ser un «excel·lent» cònsol d’Escaldes i va contribuir a reactivar econòmicament la parròquia en els anys inicials, quan s’acabava de crear». «Tenia una visió de futur com demostra l’aposta que va fer per Caldea, que ha sigut un dels grans revulsius i atractius de la parròquia», declara Espot, també escaldenc, que creu que l’exsíndic va tenir una trajectòria marcada per la «moderació i el respecte». 

Una diferència de 21 vots

Per la seva banda, l’actual síndica general, Roser Suñé, també destaca la labor de Beal com a síndic, tot i que no van compartir gaires etapes plegats. «Era algú que tenia molt clar què representava el polític renovador que Andorra ha necessitat en determinats moments i tenia molt clar d’on veníem», diu Suñé, que al mateix temps ressalta la seva capacitat de «diàleg».  «Tenia la capacitat que l’estat havia d’evolucionar però sense trencar», diu la síndica general.  L’exsíndic general, Jordi Farràs, destaca la seva «paciència i visió». «Hem de celebrar que va ser un gran polític i que Andorra en pugui tenir molts més com la seva alçada de mires i voluntat», declara Farràs.

Les reflexions de la Constitució

Al març del 2018, Beal va participar en un debat sobre els 25 anys de l’aprovació de la Constitució al Consell General, on va recordar que «al principi hi havia molta gent que no la volia» però que amb el pas del temps es va demostrar com un mecanisme necessari. En altres actes per commemorar la celebració de l’aprovació de la Carta Magna, Beal recordava que un dels reptes majors és el de les negociacions amb la Unió Europea, alertant alhora que Andorra és un país «petit» i «dèbil». 
Sobre el seu rol en l’època preconstitucional, el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, destaca la importància del rol de Beal gràcies a la seva relació «de confiança» amb el Copríncep Episcopal, Joan Martí, per tirar endavant el projecte de la Constitució.

Bartumeu recorda el seu llegat com a president del Consell d’Admnistració de la CASS mentre l’aleshores líder socialdemòcrata era el cap de Govern. «Li hem d’agrair que acceptés ser president de la CASS estant malalt. Va anar per feina i va sentar les bases d’una contenció de la despesa, sense fer escarafalls publicitaris», recorda Bartumeu. Per la seva banda, el cap de llista del PS+I a Encamp, David Rios, va lamentar el traspàs de Beal i va destacar-ne la seva trajectòria «en uns anys on no era evident fer política pel procés constituent». El funeral de Josep Maria Beal es durà a terme aquest matí, a les 11 hores, a l’Església Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT