PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut orientarà les dones que vulguin avortar a l’estranger

Els professionals informaran i aclariran dubtes en cas que vulguin interrompre l’embaràs fora

Per Elisabet Cortiles

El secretari d'Igualtat, Marc Pons.
El secretari d'Igualtat, Marc Pons. | SFGA

el nou servei de salut sexual i reproductiva, presentat ahir per les secretaries d’Estat de Salut, d’Afers Socials i d’Igualtat, donarà suport a totes aquelles persones interessades en conèixer els passos a seguir per interrompre un embaràs a fora del Principat i també les atendrà en el cas que ja ho hagin fet. L’equip de professionals estarà format per una infermera experta salut sexual i reproductiva -o llevadora-, un psicòleg, un treballador social i un jurista, que donaran tota la informació que el o la pacient necessiti. 

El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, va deixar clar que l’equip «es limitarà a informar de manera gratuïta i no derivarà el cas d’altres centres mèdics de França o Espanya». Pons remarcava que «l’avortament està prohibit a Andorra, però parlar i informar sobre l’avortament està permès». En aquest sentit, el secretari d’Igualtat feia èmfasi en la figura del jurista, «que s’encarregarà d’aclarir tots els dubtes legals que puguin tenir les persones interessades en fer una interrupció de l’embaràs» i afegia que «el principi de territorialitat diu que seria delicte avortar al país, però si es fa fora de les nostres fronteres, no es comet cap infracció». 
El servei, que va ser una de les promeses electorals de Demòcrates en la passada campanya electoral de les eleccions nacionals, es posarà en marxa al llarg del primer trimestre de l’any vinent i estarà ubicat al Centre d’Atenció Primària de Santa Coloma, tot i que l’experta en salut reproductiva i sexual es desplaçarà regularment a d’altres Centres d’Atenció Primària on no hi hagi cap professional que pugui atendre aquestes necessitats.

Servei confidencial

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va detallar que l’atenció es farà de manera personal i confidencial per a les majors de 16 anys -en el cas de ser menors es promourà l’acompanyament de pares o tutors- i les dades recollides sobre el nombre de persones ateses o els neguits més freqüents serviran per fer una millor radiografia sobre la situació de l’avortament al país. Actualment, el Ministeri de Salut s’orienta amb les estadístiques d’interrupció d’embaràs que facilita la Generalitat i en les quals hi consta el nombre d’avortaments de residents a Andorra.

Mas també va aclarir que «el nou servei s’adapta a les necessitats actuals de la societat» i parteix d’un pressupost de 60.000 euros, «però es podrà ampliar segons la seva evolució». El procediment consistirà en una primera entrevista al CAP, i la posterior derivació a la resta de professionals que es necessitin, ja sigui un suport emocional i psicològic, un assessorament social o resoldre dubtes jurídics; en tots els casos, es farà un seguint del cas abans i després de la irrupció de l’embaràs per tal que el procés faci amb totes les garanties.

Futurs canvis

Sobre una possible modificació de la llei que permeti avortar al país, el secretari Marc Pons ho va descartar però va matisar que «el nou servei ens donarà dades que permetran valorar possibles canvis en la legislació de cara al futur». 
L’anunci del nou servei arriba un mes després que la CEDAW (El Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona de les Nacions Unides ) alertés en un informe de la falta de drets de salut sexual de les dones a Andorra i després de la polèmica al voltant d’aquesta qüestió, com ara les declaracions de la batlle Canòlic Mingorance afirmant que la CASS pagava els avortaments, i després de la denúncia per part del Govern a Stop Violències per fer acusacions falses en els seus informes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT