PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Espot alerta dels efectes del canvi climàtic per a l’economia

El cap de Govern afirma que una eventual falta de neu repercutirà en el turisme i el comerç

Per Enric Revuelta

| GOVERN D\'ANDORRA

El cap de Govern, Xavier Espot, va alertar ahir des de Madrid dels devastadors efectes del canvi climàtic per a l’economia del Principat. Durant la seva intervenció a la Cimera pel Clima (COP 25), que va tenir lloc a la capital d’Espanya, Espot va dir que «tenim tendència equivocada de pensar que a casa nostra no ens passarà». El líder de l’Executiu va explicar que «Andorra és un país de muntanya molt depenent de la neu i serà i està sent un dels països més directament afectats pel canvi climàtic» i va afegir que tant l’activitat comercial i turística se’n poden ressentir ja que són dos sectors que hi estan «vinculats» durant bona part de l’any.

El cap de Govern, que va coincidir amb una cinquantena de mandataris internacionals, entre els quals el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el secretari general de l’ONU, António Guterres, va explicar que si no es posa remei a l’actual nivell d’emissions, l’escalfament global «posarà fi de forma radical o progressiva» l’espectre econòmic del Principat. «Hem de prendre consciència que si volem revertir això i ser un país de neu i tenir activitat turística i comercial, hem de revertir els efectes del canvi climàtic i ens hem de sentir implicats i corresponsables de totes les mesures que a nivell internacional s’estan implementant», va dir.

D’altra banda, Espot va afirmar que «els grans reptes de la humanitat no distingeixen de països petits o grans o més o menys poderosos»  i que per això, el Govern «fa una clara aposta pel multilateralisme». A més, Espot va afirmar que Andorra ha anat fent els deures a través de la Llei de transició energètica, aprovada recentment al Principat, i que preveu reduir la dependència energètica, augmentant la producció nacional fins a cobrir el 33% el 2030, data en què el 75% de la producció nacional d’energia ha de provenir de fonts renovables. 

El cap de Govern va explicar que actualment les polítiques de sostenibilitat que s’apliquen a Andorra, davant de la falta d’una indústria pesant, s’estan enfocament particularment en l’àmbit de la mobilitat i de la calefacció i, en aquest sentit, va destacar que s’està treballant «de forma molt intensa» en fomentar la presència del vehicle elèctric i en reforçar el model de transport públic. El cap de Govern també va explicar que la Llei de les obres de nova construcció han de complir els estàndards d’eficiència energètica perquè el consum esdevingui «gairebé nul» i va relatar que s’estan desenvolupant projectes de subministrament d’aigua calenta i calefacció més eficient.

Lluitar contra la natura

En la conferència d’ahir, que finalment no es va celebrar a Xile per les protestes socials, el secretari general de l’ONU va dir en roda de premsa que l’home «ha estat en guerra contra el planeta i ara contraataca» i que cal deixar de «lluitar contra la natura». A Madrid també hi van assistir altres personalitats de rellevància com ara el primer minsitre de França, Édouard Phillippe; el president xilè, Sebastián Piñera;la presidenta de la Cambra de Resprents, Nancy Pelosi i la líder del moviment de Fridays For Future, Greta Thunberg.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT