PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 20% de mestres de primària del sistema francès faran vaga demà

Els docents del Lycée podrien afegir-se a l’aturada contra la reforma de les pensions de Macron

Per Enric Revuelta

La vaga convocada demà a França amb motiu de la protesta contra la reforma de les pensions promoguda per Emmanuel Macron també tindrà efectes al Principat, tot i que d’abast encara per concretar. Prop d’un 20% dels 130 professors de maternal i primera ensenyança del sistema educatiu francès s’afegiran a la protesta que s’ha convocat al país veí, segons van informar fonts del sindicat dels docents. Des de la mateixa organització asseguren, però, que s’obriran totes les escoles, encara que el més probable és que el dia a dia lectiu es vegi alterat i que per tant, les classes no es facin amb normalitat respecta a un dia habitual. Afirmen, que les afectacions «seran força mínimes».

A hores d’ara, però, la gran incògnita és saber el seguiment que hi pugui haver al Lycée, on hi ha fins a 140 professors que reben la nòmina del govern francès i que, per tant, poden afegir-se a la vaga. El director del centre, Daniel Raynal, va explicar ahir que de moment encara no hi ha una decisió presa per part dels docents, però que a diferència del sistema de maternal i de primària, els mestres no tenen l’obligació de notificar que faran vaga amb 48 hores d’antelació i que, per tant, poden avisar demà a primera hora del matí. En tot cas, Raynal preveu que la protesta tingui un seguiment «important» perquè hi ha «molts professors que estan afectats». «No sabem com ens podem organitzar. Potser tindrem famílies que no portaran els nens perquè sabran que els professors no venen».

Informació a través de web

A falta de saber l’abast del seguiment al centre de secundària i de batxillerat del sistema francès, Raynal explica que des de la direcció s’informarà constantment a través de la pàgina web i a les famílies per donar a conèixer l’estat de la situació. El que és segur, segons afirma Raynal, és que el Lycée obrirà amb total seguretat, però el més probable és que el ritme lectiu també es vegi perjudicat. El centre compta amb una vintena de professors que depenen del Govern i, per tant, aquesta xifra, sumada a la dels treballadors del sistema francès que optin per no recolzar la vaga, permetria obrir el centre perquè les famílies hi puguin deixar els seus fills. Amb tot, Raynal admet que això pot afectar la normalitat del centre escolar.

Fonts del sindicat de professors de primera ensenyança expliquen que les famílies podran deixar els nens a les aules i que s’oferiran els serveis mínims necessaris perquè consideren que les famílies «són alienes» a la situació que es viu al país veí. En aquests centres també es preveu reforçar el servei amb mestres de la formació andorrana per mitigar els efectes de la protesta. Des de l’agrupació de professors consideren que el nou sistema de reforma de les pensions és «injust» i que «castigarà molt els professors».

Afirmen que les simulacions que han arribat a fer fins ara poden perdre fins a un 40% de la pensió en cas que no cotitzin tots els anys necessaris, que estan estipulats en un total de 43. «Algú que entra a treballar als 26 anys, s’hi hauria de quedar fins als 70», expliquen des del sindicat, que creuen que la mesura en el fons està feta amb l’objectiu que els obrers afectats per aquest nou text s’hagin d’acabar jubilant als 64 anys i no als 62, com marca la llei a França.  En cas que ho vulguin fer com fins ara, no cobrarien el total de la prestació per jubilació. La vaga a França de demà es preveu massiva.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT