PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’AFA no garanteix recuperar els plans de pensions d’Assegurances Generals

La companyia, que té oberts fins a 400 fons, entra en fallida i en procés de liquidació

Per Enric Revuelta

El director general de l’AFA, Ramón López.
El director general de l’AFA, Ramón López. | El Periòdic

Els clients d’Assegurances Generals que tenen invertit el seu capital a la companyia a través d’un pla de pensions no tenen garantit recuperar els diners que hi han destinat. El director de l’AFA, Ramón López, va explicar ahir en roda de premsa que aquesta situació es podria donar a causa de la fallida que es va fer pública ahir a través d’una publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), i en ser preguntat sobre les inversions en risc de vida, que són les que es corresponen als plans de pensions, López va admetre que en el cas del sector asseguradores no hi ha un mecanisme de garantia per cobrir aquestes pèrdues, com sí que passa en els casos de les entitats bancàries.

La fallida de la companyia es va acabar oficialitzant ahir després de mesos d’incertesa i després que s’anunciés la seva intervenció el passat 12 d’agost, quan es va decidir substituir de forma provisional l’òrgan d’administració de l’entitat asseguradora, concretament els tres membres del Consell d’Administració: el president Jaume Calvó, el vicepresident Amadeu Calvó i el secretari Jaume Vil. Aleshores, es va designar Jordi Torrellas com a administrador especial, que es preveu que continuï en el càrrec. A tot això, cal sumar-hi la injecció que ja va fer el Govern a mitjans d’octubre de 2,9 milions d’euros per garantir el pagament dels imports de les pòlisses del ram de no vida i vida risc, que fan referència a les assegurances de la llar, de cotxe, de salut o de cobertura de préstecs en cas de defunció. La meitat d’aquests ajuts anaven destinats a tres companyies del Principat  –Assegur, Financera d’Assegurances i Multisegur–, que són les que han assumit els pagaments. Es preveu que els primers contractes d’aquest ram es puguin rescindir a partir del mes que ve, quan els clients ja hagin avisat amb prou antelació per fer-ho, tal i com ho preveuen els escrits.

En canvi, encara quedava per determinar la gestió dels paquets de plans de pensions. Ramón López va aclarir que la companyia disposa entre 300 i 400 pòlisses de vida, que s’afegirien a les 9.100 que hi ha aproximadament del sector vida no risc, la majoria de les quals relacionades amb les assegurances de vehicles.  López va dir que la fallida es va produir a causa de diferents irregularitats, com ara una falta de polítiques «bàsiques» en la gestió dels actius i de passius i de les reassegurances, així com l’oferta de pòlisses per sota dels preus de mercat. «El que entrava a negoci era molt menys del que sortia en termes nets», va dir López, que estima que el període de liquidació de l’entitat es podria fer entre tres i cinc anys.

El fet que els clients puguin recuperar els seus diners invertits dependrà en gran mesura, segons López, de la valoració dels actius de la cimpanyia i del preu de venda de l’entitat, tot i que per les paraules de López, la situació no convida gaire a l’optimisme atès que encara no hi ha taxacions fetes i respecte a les que s’han realitzat, algunes difereixen. El dirigent de l’AFA va admetre que el preu de venda no estarà tan marcat pel cost que puguin suposar els terrenys dels actius immobiliaris d’Assegurances Generals, sinó del que els compradors vulguin pagar.  «Hem trobat taxacions que difereixen les unes de les altres i per això ens crida l’atenció que sobre el mateix lloguer hi pugui haver diferències significatives», va remarcar López, que va deixar a l’aire el preu de venda. «Veurem si és millor del que és avui per avui i si dona resposta als passius de la companyia», va dir. A més, va reconèixer que hi haurà una part del personal de l’empresa que serà acomiadat, tot i que no va precisar quina quantitat.

El Govern espera que es garanteixin els drets dels clients

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va explicar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l’AFA, com a administrador judicial d’Assegurances Generals, haurà de fer una tasca «important» per valorar els actius i passius de la companyia i va manifestar que es puguin garantir «de la manera més ordenada possible» els drets dels clients. Jover va dir que la fallida d’Assegurances Generals «no és una bona notícia» i va defensar els passos fets fins ara. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT