PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Pont de la Puríssima es tanca amb nou quilòmetres de cua

La frontera hispanoandorrana es va col·lapsar i les retencions van arribar fins a Andorra la Vella

Per Elisabet Cortiles

Les cues de l'Operació Sortida van arribar a l'alçada d'Andorra la Vella.
Les cues de l'Operació Sortida van arribar a l'alçada d'Andorra la Vella. | Àlex Mendoza

El Pont de la Puríssima d’enguany va acabar ahir amb cues quilomètriques a la frontera amb Espanya. La circulació de vehicles que volien sortir del país després de tres dies festius va tornar saturar les vies andorranes, provocant cues de fins a nou quilòmetres de retenció. Segons Mobilitat, els turistes van voler ser previsors i sortir abans, «però sembla que tots van tenir la mateixa idea» i van acabar provocant el col·lapse quan només eren dos quarts d’onze del matí. «La cua des de la frontera hispanoandorrana va arribar fins a Andorra la Vella, saturant tota l’avinguda Salou», informaven fonts del centre de gestió del trànsit.
 

El nombre total de vehicles que es va registrar a les dues fronteres va ser de 52.503, un 22% més del que Mobilitat va preveure per al Pont de la Puríssima.

El Cap del Departament de Mobilitat, Jaume Bonell, va matisar que «el punt àlgid de la retenció es va produir a la una de la tarda, quan es van habilitar dos carrils des de l’Estadi Comunal Joan Samarra fins a Sant Julià de Lòria» per fer el trànsit més fluïd.
Les retencions, però, es van mantenir fins les set de la tarda en sentit sud, quan Mobilitat detallava que hi havia «circulació lenta des del Pont de la Margineda fins a la frontera». Pel que fa a la banda espanyola, a la carretera N-145, a mitja tarda es registrava trànsit lent al llarg de dos quilòmetres fins a la Seu d’Urgell. També van viure una Operació Sortida intensa a la frontera francoandorrana, on el trànsit de cotxes i caravanes va ser considerable a mitja tarda. 

Previsions superades / Bonell va confirmar que la previsió d’entrada de vehicles, que era d’un total de 43.000, s’havia superat en un 22%. «Vam registrar 41.880 cotxes per la frontera hispanoandorrana, i 10.623 vehicles més que ho havien fet per la de França». Al vespre de diumenge, més del 80% dels cotxes i caravanes havien sortit del país, detallava el cap de Mobilitat.
Per a algunes comunitats espanyoles avui encara és festa, però en el cas de Catalunya, és dia feiner. Malgrat les cues viscudes ahir, les que es van registrar a l’inici del pont, el passat divendres, van ser encara pitjors. Els pronòstics del Servei Català de Trànsit es van complir i les carreteres de l’Alt Urgell van registrar 14 quilòmetres de cues en trams de la C-14, l’N-145 i l’N-260. 

Balanç desigual / El col·lapse a les carreteres andorranes es va veure recompensat per les bones xifres d’ocupació que van presentar els hotelers. El director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Carles Ramos, va assegurar que el balanç d’ocupació «ha estat gairebé de ple total, així que les xifres dels hotelers seran bones». La presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, va ser més precisa, «a Andorra la Vella i a Escaldes hem tingut els hotels plens al 100%, i a un 85% els de les parròquies altes». La disposició dels festius no va permetre que enguany es visqués un pont real, ja que el festiu del dia 8, el de la Immaculada, va caure en diumenge. Canut confirmava que el mínim de pernoctacions havia estat de dues nits.
 

Els hotelers van gaudir d’una ocupació del 85% a les parròquies altes i van penjar el cartell de complert a Andorra la Vella i Escaldes. Els botiguers, però, van tenir menys vendes.

No tan satisfets es mostraven els botiguers. El vicepresident de l’Associació de Comerciants de l’avinguda Riberaygua i Travesseres, Antoni Miralles, confessava que «amb un dia menys de festa, la gent va prioritzar l’esquí en detriment de les compres, i això es nota al balanç dels comerciants. A l’espera de fer números, puc assegurar que hem venut menys que l’any passat» . 

 

pistes d’esquí a vessar / L’afluència d’esquiadors va superar amb escreix les previsions que tenien les estacions. Grandvalira va acomiadar el pont amb una mitjana de 15.000 esquiadors diaris. El seu director, Alfonso Torreño, va valorar «molt positivament el pont, tenint en compte que la temporada de neu acaba de començar». Vallnord Pal-Arinsal va superar els 12.000 visitants mentre que Ordino Arcalís en va rebre prop de 6.000.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT