PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els propietaris no podran apujar el 4% de l’IPC acumulat dels lloguers

López acusa el Govern de fer electoralisme i diu que la Taula de l’Habitatge actua com un «lobby» al servei de l’AGIA

Per Adrià Esteban

El president del grup parlamentari del PS, Pere López.
El president del grup parlamentari del PS, Pere López. | Adrià Esteban

Les tres excepcions que el Govern va incloure en el projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments per poder augmentar el preu dels lloguers han quedat suprimides del text legislatiu final fruit del treball en comissió, segons va desvelar ahir el president del grup parlamentari del PS, Pere López. Així doncs, els propietaris no podran apujar durant el 2020 el valor de l’arrendament en funció de l’IPC dels darrers tres anys, ni en el cas dels immobles de més de 200 metres quadrats ni tampoc en aquells pisos on s’hagin efectuat reformes, com pretenia inicialment el ministre d’Habitatge, Victor Filloy. 

Per tot l’exposat, López va comparèixer ahir en roda de premsa per «advertir als ciutadans en quines condicions s’ha produït aquesta circumstància». Segons el dirigent socialdemòcrata, dos han estat els factors que han forçat als grups que donen suport a l’Executiu a recular posicions: les reserves d’esmenes del PS i el calendari electoral.

Quant a les reserves d’esmenes, el PS en va presentar un total de sis que es sotmetran demà a debat parlamentari. No obstant això, López va focalitzar-se en la que justament sí va ser validada i comportava la retirada dels tres supòsits prèviament esmentats. «DA, L’A i CC van intentar transaccionar aquesta esmena perquè era evident que fer un debat el proper dijous a tres dies de les eleccions i a un dia de la concentració que hi ha en relació al lloguers se’ls hi feia molt costa amunt», va afirmar López.

D’aquesta manera, el dirigent del PS va sostenir que la proximitat de la cita amb les urnes i el clima de protesta per la mobilització de divendres ha esdevingut una raó de pes per evitar que l’IPC acumulat dels darrers tres anys s’apliqui als lloguers durant el 2020, el que suposaria un increment del 3,9%. Amb tot, López va mostrar-se caut a l’hora de penjar-se la medalla perquè «no cada any hi ha eleccions comunals i això que hem pogut aturar ara difícilment serà aturable de cara a exercicis futurs».

En aquest sentit, el president del grup parlamentari del PS va afirmar que el treball en comissió «ha evidenciat quins són els plans ocults del Govern per a l’any 2021» atès que «la intenció dels governants és la de revertir i recuperar els IPC’s dels anys anteriors». «I segurament l’any que ve des del Consell General hi podrem fer gaire cosa», va lamentar López. Per aquest motiu, el cap de l’oposició va assegurar que les polítiques d’habitatge de l’Executiu «només es podran aturar si a partir de l’1 de gener hi ha tres comuns governats pel PS», el mínim de consolats que estableix el marc normatiu per debatre una modificació legislativa provinent de l’àmbit comunal.

Dards a la Taula de l’Habitatge

D’altra banda, López va disparar en diverses ocasions contra la Taula Nacional de l’Habitatge, respecte la qual el PS va introduir una esmena perquè un representant de cada grup parlamentari així com també membres sindicals puguin formar-ne part. 

«Al llarg del treball en comissió hem pogut comprovar com la Taula d’Habitatge s’ha convertit en un cert lobby per part de l’AGIA i propietaris. En lloc de buscar solucions pel tema de lloguer estan buscant fórmules perquè continuïn incrementant-se», va etzibar el president del grup parlamentari del PS.

En aquesta línia, López va manifestar que des dels tres grups parlamentaris de la majoria «se’ns ha dit que aquesta és una proposta que surt de la Taula de l’Habitatge», raó per la qual va declarar que els «compromisos» adquirits envien «un missatge clar de cara a un futur». «Es pot parlar de plans ocults però en cap cas ningú es podrà sentir enganyat en un futur», va afegir.

Suport a la protesta de divendres

Per últim, el polític socialdemòcrata va mostrar el seu suport a la concentració de divendres, organitzada per sindicats «amb qui tenim un diàleg constant i freqüent» i associacions feministes per la situació «d’emergència social que viu el país». «Els motius coincideixen amb allò que estem defensant», va cloure López. 

El PS creu que hi ha sis drets universals que no es respecten

Coincidint amb el 71è aniversari de la proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans, el PS va emetre ahir un comunicat per reflexionar sobre «tots i cadascun d’aquests drets per copsar-ne en quina situació es troben actualment a Andorra». Així doncs, en el document es reflecteixen fins a un total de sis punts dels 30 articles de la Declaració Universal dels Drets Humans on els socialdemòcrates opinen que «no es respecten» al país. En primer lloc, creuen que «no és respecta el dret a tenir una vida digna» degut a les condicions laborals i al nivell de vida del país. Tampoc consideren que es respecti «el dret a la llibertat individual i els drets sexuals i reproductius», en al·lusió a la penalització de l’avortament. Així mateix, el text també fa referència a la discriminació política vers als residents no nacionals, a la discriminació religiosa, al dret a un judici just per un tribunal independent i imparcial o al dret a un judici just per un tribunal independent i imparcial. Per tot plegat, el PS va exposar el seu compromís tant a nivell comunal com estatal «per canviar la situació d’aquests drets».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT