PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Tots contra l’herència dels ‘taronja’

Alguns dels temes van ser el problema de l'habitatge, un bus comunal eficient o el mediàtic heliport de les Tresoles

Per Laura Cugat Ruiz

Els caps de llista de les candidatures que es presenten a Escaldes.
Els caps de llista de les candidatures que es presenten a Escaldes. | Maricel Blanch

El candidat que representa DA, Miquel Aleix, va ser ahir la diana de tots els dards que van anar llançant els seus rivals en les eleccions comunals que se celebraran aquest diumenge a Escaldes: Rosa Gili (PS+Independents), Higini Martínez-Illescas (UxEE) i Jordi Rubia (terceravia+Independents). En el marc del debat televisiu de RTVA d’ahir al vespre, es van anar entreteixint diverses temàtiques i el cap de llista de DA+Independents va ser clarament el que es va endur més crítiques, la major part de les quals procedents de l’herència que li han deixat els seus antecessors. Alguns dels temes clau de la taula van ser el problema de l’habitatge, la necessitat d’un bus comunal eficient, el mediàtic heliport de les Tresoles o el polèmic Clot d’Emprivat. 

La sessió de debat electoral va començar amb uns minuts introductoris. A continuació va venir el primer bloc: aspectes econòmics. La tensió va anar in crescendo després de les paraules de Miquel Aleix, on parlava de què «Escaldes té una situació financera envejable i podem dir que el comú durant els vuit anys ha reduït en 20 milions d’euros el dèficit i ha fet una inversió de 32 milions». A partir d’aquí, l’ambient va anar pujant de to. Martínez-Illescas va replicar a Aleix dient que «la baixada de deute és certa, però cal recordar també les inversions que s’han deixat de fer».

Illescas planteja solucions en habitatge entre dos i tres mesos de marge

Per contra, el candidat demòcrata va recordar que alguns projectes no s’han realitzat per manca de temps, com ara el pàrquing de l’Obac, però sí que s’han impulsat millores a zones del centre. I ràpidament, Gili va interrompre per subratllar que «no només hi ha Vivand a Escaldes». Una altra crítica va ser que no s’ha fet la separació d’aigües a Fiter i Rossell, però Aleix va replicar que «el projecte està acabat i de seguida ens posarem a encarregar les obres». Rubia va afegir-se a la discussió ressaltant que el govern comunal de DA «ho té tot deixat de la mà de Déu». 

Polítiques socials

El segon bloc va tractar de polítiques socials, centrades sobretot en com aportar solucions en habitatge. El candidat d’UxEE va destacar que «no diem de fer estudis de sis mesos o un any sinó que ho volem fer en dos-tres mesos, això s’ha de solucionar ja perquè hi ha gent que la fan fora de casa». Aleix va proposar que «volem apujar una planta l’edifici de la Llar de Jubilats», rebent la contestació de Martínez-Illescas centrada en el fet que «em sorprèn que només vulgueu alçar una planta, quan se’n poden alçar més». El mateix i Rubia es van aïllar un moment per discutir si és millor invertir en una nova residència de gent gran a preus socials o un centre per a joves per tractar la drogodependència, respectivament. 

La Vall del Madriu, al centre

En el bloc sobre territori, «em vull referir a la Vall del Madriu que no s’ha potenciat prou i volem fer un Pla de gestió nou», va dir Gili. Com a resposta, Aleix va confessar que «tots remarquem la importància de la Vall del Madriu, però la complexitat del Pla de gestió ho dificulta i falten mitjans». Gili també va treure una disputa molt recent: el possible heliport a les Tresoles. A aquí, Rubia va deixar clar que, com si es tractés d’una tendència, «ara tothom diu que no a l’heliport». Un altre tema candent va ser el Clot d’Emprivat. Davant les crítiques de Gili, que va dir que no s’havia tingut en compte l’opinió dels ciutadans, i l’impacte visual que provocaria la zona segons Martínez-Illescas, Aleix va puntualitzar que el projecte que s’està desenvolupant respon a un «urbanisme innovador». En un parell de dies, la incertesa de qui s’endurà la victòria a Escaldes arribarà a la seva fi. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT