PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Arriba l'hora de la veritat

Malgrat haver-hi dos clars favorits, el futur escenari polític és molt incert i cal esperar als resultats de les urnes

Per Laura Cugat Ruiz

La candidata Rosa Gili i membres de la llista del PS en el marc de la reunió de poble d’aquesta campanya.
La candidata Rosa Gili i membres de la llista del PS en el marc de la reunió de poble d’aquesta campanya. | L.C.R.

Ja no hi ha marxa enrere i com diu el llatinisme alea iacta est, ara és qüestió de sort i de compromís per part de l’electorat de la parròquia d’Escaldes-Engordany de decidir qui serà el partit guanyador de les eleccions comunals que se celebraran avui. El comú compta amb quatre candidatures que durant els darrers 15 dies d’intensa campanya han anat apropant-se a la ciutadania i explicant els seus projectes de cara als propers 4 anys de mandat: Miquel Aleix és el cap de llista de Demòcrates+Independents; l’exconsellera general Rosa Gili ha pres la iniciativa de liderar la candidatura del PS+Independents; l’empresari Higini Martínez-Illescas és el representant d’Unió per Escaldes-Engordany (UxEE), i Jordi Rubia té el lideratge de terceravia+Independents. A tot pronòstic hi hauria dos clars favorits que es trobarien entre el partit taronja i el socialdemòcrata, però el panorama polític és molt incert. 

Escaldes-Engordany ha estat un comú històricament demòcrata

Escaldes-Engordany ha estat històricament una parròquia demòcrata i precisament els actuals cònsols provenen d’aquesta formació. El candidat de DA, Miquel Aleix, va anunciar fa uns mesos que en un principi es volia retirar de la política però «la il·lusió que ha posat l’equip de persones joves que tenen moltes ganes de liderar el projecte de les comunals» sumat al fet d’entendre «la política com un acte de servei al comú», van ser els principals requisits que van motivar a Aleix a continuar en aquest món i a oferir-se per representar el partit a Escaldes. 

L'experiència d'Aleix

El punt a favor d’Aleix és la llarga experiència en la matèria, ja que ha estat cònsol menor durant els anys 80, conseller general i subsíndic general. Pel que fa al programa, algunes de les propostes més destacades són la gestió del problema de l’habitatge –un dels àmbits treballats per tots els partits–, la dinamització de la part alta de la parròquia o la potenciació de la Vall del Madriu.

El canvi darrere de Gili

Referint-se a la tradició taronja d’Escaldes, la candidata socialdemòcrata en una entrevista al PERIÒDIC va afirmar que «aquesta és la parròquia del cap de Govern, Xavier Espot, i de l’excap de Govern Toni Martí, qui també va ser cònsol major, i si perden aquest comú, jo crec que això els afeblirà, evidentment». Pel que fa a la gestió del comú fins al moment, Gili va puntualitzar que en el dia de les eleccions «es constatarà que hi ha un descontentament d’aquest projecte polític que fa tant temps que està al Govern amb majories absolutes i al consolat. Ara és el moment de canvi». 

Les eleccions comunals al comú estan disputades entre quatre candidatures

La voluntat de protagonitzar una modificació del color polític a Escaldes ha estat el principal impuls que ha portat a Gili a perdre el seu escó al Consell General i a apostar per liderar la seva parròquia de tota la vida amb un clar lema: «Treballar amb i per a les persones a través de l’escolta». El primer que vol fer Gili és parlar amb població i veure quines són les seves necessitats per saber com actuar. Alguns objectius centrals per la formació són la millora de la qualitat de vida de la gent gran, joves i infants, a banda de proposar alternatives per aconseguir lloguers més assequibles i pisos socials. 

La dinamització d'UxEE

Una de les apostes més decidides de Martínez-Illescas ha estat explicar  projectes de dinamització cultural a la parròquia, com ara el Palau de la Música i Teatre o la Fàbrica de Llums. Aquestes dues iniciatives, juntament amb les crítiques cap a la reforma del Pla d’urbanisme que provocarà un «impacte visual» al Clot d’Emprivat són les idees més destacades. Martínez-Illescas creu que «sortim de molt a sota del que és PS i DA, però la sensació és que estem escalant i al final arribarem al dia de les eleccions i estarem a allà, amb els dos favorits». El mateix opina que «el tret de sortida de la campanya em va sorprendre perquè m’esperava uns programes més treballats». 

La proximitat de Rubia 

El candidat de terceravia s’ha volgut mostrar proper en tots i cadascun dels actes, que s’han centrat principalment a plantejar solucions per «economitzar la parròquia, impulsar aparcaments, vetllar per la gent gran i la gent jove, i treballar pels temes socials». Rubia va confessar en una entrevista a aquest rotatiu que «no té res a perdre», recalcant que «som l’únic equip que pot fer que el seu programa es dugui a terme». 

Com ja s’ha anat desgranant, el nucli de la campanya electoral s’ha centrat principalment a garantir una gestió comunal neta i equilibrada, proposar solucions respecte als alts preus dels lloguers, projectes socials, reformes d’urbanisme o iniciatives de dinamització cultural. Malgrat els obstacles que tenen els residents per poder votar i algunes mancances que existeixen pel que fa a l’autonomia del dret a vot de persones amb discapacitats cognitives i sensorials, avui l’electorat podrà triar qui vol que representi la futura casa comuna. 




 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT