PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les comunals convoquen 27.823 electors a l’examen de 21 llistes

Els col·legis electorals obriran a les 9.00 hores del matí i tancaran a les 19.00 hores de la tarda

Per Adrià Esteban

Mapa electoral
Mapa electoral | Infografia: Cesar Arquiñigo

Avui a les 9.00 hores els set col·legis electorals obriran les seves portes perquè els 27.823 votants convocats a les urnes examinin les 21 candidatures que concorren a les comunals, una xifra rècord en la història democràtica del Principat d’Andorra. Aquesta vintena de llistes es reparteixen en quatre a Escaldes-Engordany, Encamp i Ordino respectivament, tres a Andorra la Vella i Sant Julià, dos a Canillo i una a La Massana. Els ciutadans podran dipositar el seu vot fins a les 19.00 hores en uns comicis en els quals el cens electoral va incrementar un 10,8% respecte a les eleccions comunals del 2015.

La capital tornarà a ser la parròquia amb major nombre d’electors, un total de 8.242,amb un creixement del 9% en comparació a fa quatre anys. Els electors hauran d’escollir entre En Comú per Andorra la Vella, el PS i terceravia i votaran al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

Escaldes-Engordany compta amb un cens de 5.489 electors, una xifra que representa un augment del 7% en relació a ara fa quatre anys. Els ciutadans podran votar a la sala Prat del Roure a  DA, PS, Unió per Escaldes-Engordany o terceravia.

Per nombre d’electors, Sant Julià de Lòria és la tercera parròquia que crida a més ciutadans a les urnes, concretament un total de 4.126, el que significa un creixement del 13%. Els lauredians hauran de votar a l’antiga Casa Comunal i podran decidir-se entre terceravia, Desperta Laurèdia i Units pel Canvi.

Encamp disposarà d’un col·legi electoral al comú i els 4.000 electors podran decantar-se entre En Comú per Encamp, Agrupament Encampadà, PS i terceravia. En comparació amb el cens electoral de fa quatre anys ha crescut amb un 15%.

A la Massana els 3.125 electors cridats a les urnes, un 14% més que  al 2015, només tindran la papereta de Ciutadans Compromesos i hauran de desplaçar-se fins al comú per dipositar el seu vot.

1.790 és la xifra d’electors que estan convocats a Ordino per exercir el seu dret a vot, amb un augment del 10% dels electors en relació als darrers comicis. Els ciutadans d’aquesta parròquia tindran al seu comú paperetes de fins a quatre candidatures: En Comú per Ordino, X’Ordino, MovemOrdino, i terceravia. 

Finalment a Canillo 1.051 electors tenen dret a vot, i pugen un 15% en comparació al 2015. Els seus ciutadans hauran de votar al comú i s’hauran de dirimir entre DA i Objectiu Comú.

A les 13.00h, a les 17.00h i a les 19.00h el ministe Portaveu, Eric Jover, anirà informant de les dades de participació i l’escrutini està previst que comenci tant bon punt es tanquin els col·legis electorals. Un cop s’hagi finalitzat el recompte de vots a la totalitat de les parròquies, el cap de Govern, Xavier Espot, compareixerà per a la proclamació de resultats. 

‘Obrim-los Obrim-les’ reclama el vot pels residents

El col·lectiu Obrim-los, Obrim-les va emetre ahir un comunicat en el qual va reclamar el compromís dels comuns per impulsar el vots dels residents a través de la campanya #VotxTothomAndorra. En aquest sentit, el col·lectiu va posar de manifest que hi haurà un 57,8% d’electors sense dret a vot per als comicis comunals, és a dir, un total de 36.555 persones. Per aquest motiu van exigir «el reconeixement del dret de sufragi actiu i passiu per a les persones residents al Principat». «Creiem que és una mesura urgent si volem avançar cap a una societat igualitària que rebutgi les discriminacions i el racisme», van afegir.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT