PUBLICITAT

Encamp

Laura Mas, la primera dona en ser cònsol major d’Encamp

La coalició de DA, UP i L’A revalida el triomf de manera còmoda

Per Elisabet Cortiles

Laura Mas i Jean Michel Rascagneres, envoltats del seu equip, celebren la victòria electoral.
Laura Mas i Jean Michel Rascagneres, envoltats del seu equip, celebren la victòria electoral. | En Comú per Encamp

La pubilla de Jordi Torres heretarà la casa comuna. Laura Mas, la candidata a cònsol major d’En Comú per Encamp que liderava la candidatura continuista, es va convertir ahir en la primera dona cònsol major de la parròquia. «A la meva vocació política se li suma el repte i l’honor de ser la primera dona en assumir el càrrec», deia orgullosa Mas.
 

Laura Mas: «A més de la meva vocació política, se li suma el repte i l’honor de ser la primera dona en assumir el càrrec»

La coalició d’UP + DA + L’A va guanyar les eleccions amb 894 vots, el que representa un 41,24% del total. Una majoria suficient que va ser similar a l’aconseguida les passades comunals, quan els demòcrates van endur-se la victòria amb el suport del 42,22% dels votants (830 vots). «La veritat és que crèiem que la nostra victòria seria més ajustada, però la feina feta aquests últims quatre anys ha estat valorada pels encampadans», manifestava Mas entre crits d’alegria dels seus companys de partit. 

 

David Rios: «La suma de les tres forces de l’oposició supera de molt la llista guanyadora, i cap estem d’acord amb la política d’UP»

L’ETERN RIVAL / A una distància prudent d’En Comú, la llista socialdemòcrata va aconseguir un digne segon lloc després que alguns votants li auguressin la tercera posició. El cap de llista, David Rios, va comptar amb la confiança de 615 electors, o el que és el mateix, el 28,39% dels vots. «Lamentem la baixa participació i creiem que el fet de que hi hagués quatre llistes ha segregat el vot. Ens pensàvem que teníem opcions de guanyar però el descontentament envers l’actual comú s’ha dispersat entre els tres partits que lluitàvem pel canvi», confessava Rios, que malgrat el resultat, també defensava, «no cal oblidar que la suma de les tres forces de l’oposició supera de molt la llista guanyadora, i cap de nosaltres està d’acord amb les polítiques dels demòcrates».

El líder del PS a Encamp va assegurar que farien sentir la seva veu al comú i defensarien el seu projecte «i als 615 votants que ens han fet dignes del seu suport».  Tot i la seva experiència com a candidat del PS a les anteriors comunals, era la primera vegada que Rios aspirava a ser cònsol major.

El cap de llista va saber admetre la derrota felicitant la nova cònsol i desitjant que «tots treballem per millorar el futur de la nostra parròquia. Farem una oposició constructiva però també controlant la despesa comunal». També va valorar positivament el lleuger augment de vots respecte les anteriors comunals. Al 2015, el Partit Socialdemòcrata va aconseguir 504 vots (25,64%).

 

DONANT LA SORPRESA / La líder d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal, va ser juntament amb la futura cònsol major, Laura Mas, la guanyadora inesperada de la nit. El nou partit format per ciutadans sense cap afiliació política va obtenir 503 vots i va estar més a prop del segon lloc que del quart. Amb un  23,22% d’electors, Vidal es va mostrar «molt contenta del resultat». «Començàvem de zero; som un partit local sense cap suport a nivell nacional i considerem que aquests, són uns resultats molt bons», puntualitzava la líder de l’agrupació. «Farem una oposició molt digne amb l’esperança de poder passar alguna de les nostres propostes electorals», augurava Vidal. 
 

Esther Vidal: «Som un partit local sense cap suport a nivell nacional i considerem que aquests, són uns resultats molt bons»

El gran perdedor de la nit encampadana va ser Terceravia. Malgrat tenir al darrera una estructura de partit, al cap de llista, Santiago Gonzalez, només el va votar un 7,11% d’electors, el que representen 154 vots. «Teníem una lleugera esperança de quedar tercers, però malgrat no haver aconseguit representació al consell, farem oposició des de fora», es comprometia Gonzalez.

Veient el cantó positiu dels resultats, el líder de Terceravia detallava que «respecte les generals, hem obtingut millors dades, tenint present també que hi ha hagut menys afluència a les urnes», i afegia que «a Encamp som un partit de nova formació, només tenim 7 mesos així que treballarem per aconseguir millors resultats d’aquí a quatre anys».

 

MÉS ELECTORS, MENYS VOTS / La participació a Encamp va ser lleugerament més baixa que a les darreres eleccions comunals i va seguir la línia de les altres parròquies (a excepció d’Andorra la Vella, on la xifra de votants va caure de manera notable). Des de l’obertura a les 9 del matí, els percentatges de votació es van mantenir sempre per sota dels registrats al 2015. Dues hores abans de tancar el col·legi electoral, la diferència fins i tot era de quatre punts i només havien votat la meitat dels electors cridats a les urnes. 
Enguany hi havia 4.000 encampadans amb dret a vot, el que suposava 523 electors més que al 2015. Aquest augment, però, no va notar-se significativament al registre final. Respecte les anteriors comunals, només hi havia 160 vots més. En total, una variació de 4,10 punts menys respecte les anteriors eleccions, i de 8,08 punts menys respecte les eleccions generals del 2019.
 

El PS torna a perdre les eleccions i farà oposició. Rios promet fer sentir la veu dels seus 615 votants

Un cop es van tancar el col·legi electoral a les set de la tarda, els primers resultats de l’escrutini van fer pensar en un possible sorpasso d’Agrupament Encampadà. «Quan van començar a comptar i sortíem guanyadors, mai se’ns va passar pel cap pensar que ens emportaríem la victòria. Només era el 4% dels vots escrutats», explicava amb sinceritat la líder d’Agrupament. Tot i això, durant una bona estona les úniques dades ofertes pel Govern donaven la victòria a la candidata Esther Vidal i auguraven una patacada considerable dels socialdemòcrates.

Agrupament Encampadà, amb 503 vots, va quedar més a prop de la segona posició que de la tercera

El pas de les hores va posar les coses al seu lloc i els percentatges van anar variant fins a dibuixar un resultat més previsible: En Comú al capdavant, seguit d’Agrupament, el PS en tercer lloc i Terceravia d’últim. Durant una bona estona, David Rios i Esther Vidal es van disputar la segona posició, però finalment la distància entre les dues agrupacions es va anar fent més grossa i els socialdemòcrates es van quedar amb la segona plaça.
 

PREVAL EL CONTINUISME / La continuïtat legislativa permetrà seguir el projecte iniciat per Jordi Torres, però amb algunes assignatures noves. Pendent queda, acabar el macroprojecte d’obres a l’avinguda Joan Martí i François Mitterrand, dur a terme algunes millores promeses en el mobiliari urbà, com per exemple la cobertura del parc infantil del Pas de la Casa, i fer efectiu el pla de reactivació econòmica aprovat per l’anterior consell del comú. Els nous reptes prendran forma amb el trasllat del Prat Gran, la creació d’una nova concessió de les pistes d’esquí i la construcció d’un telecabina que vagi del centre de la vila d’Encamp a Engolasters. 

Amb la tranquil·litat d’haver guanyat la confiança dels ciutadans quatre anys més, En Comú per Encamp també podrà fer possible el nou Museu de l’Automòbil a la plaça dels Arínsols i intentarà convèncer el Govern per establir un altre ministeri a l’antic edifici de Ràdio Andorra. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT