PUBLICITAT

Andorra la Vella

Marsol domina la capital en les eleccions menys participatives

Carmona assoleix tres consellers i Matarrodona queda fora del comú

Per Adrià Esteban

Els candidats d’En Comú per Andorra la Vella celebren la victòria electoral a l’Hotel Diplomàtic.
Els candidats d’En Comú per Andorra la Vella celebren la victòria electoral a l’Hotel Diplomàtic. | ANA / T. T.

Andorra la Vella tindrà quatre anys més de governança marsolista. Un total de 1.943 votants, el que suposa el 51,21% del sufragi, van fer confiança ahir a la candidata d’En Comú per Andorra la Vella, Conxita Marsol, per revalidar-li el càrrec de cònsol major. La carismàtica dirigent demòcrata va aconseguir una victòria més folgada que al 2015 –on van obtenir 1.289 vots i el 35,74% dels vots– que li permetrà comptar amb nou consellers de comú, un més que en el anterior mandat. 

«Ja no som la majoria de la minoria, ara som la majoria de tots els votants d’Andorra la Vella», va afirmar una eufòrica Marsol, qui es va emocionar a la seva arribada a l’Hotel Diplomàtic després d’una jornada que va viure «amb més nervis» que la primera vegada que es va presentar com a candidata. «Ja no estem al 36%, sinó que representarem al 51% de votants d’aquesta parròquia», va insistir la pròxima consol major. De totes maneres, Marsol va reiterar que «governarem per tota la parròquia com hem fet sempre».

Amb tot, el triomf de Marsol va tenir també un regust amarg. Per primera vegada a la història democràtica del Principat va haver-hi més electors abstencionistes que votants a la capital. Ja durant el transcurs de la jornada electoral, les actualitzacions de participació presagiaven que l’abstenció s’erigiria com una de les principals protagonistes de la nit. El tancament dels col·legis electorals a les 19.00 hores va confirmar la tendència a la baixa de participació, que va situar-se en el 48,89%. Dit d’una altre manera, el 51,11% de l’electorat va quedar-se a casa. En comparació amb les eleccions comunals del 2015, es va registrar una variació negativa del 4,24%, mentre que respecte a les generals del 2019 la variació va caure fins al -13,98%. 

«S’haurà d’analitzar però ara no tinc el cap per fer-ho. Potser hi ha més descontent però no ho creiem perquè voltes molt pel carrer, parles amb la gent i està contenta», va dir Marsol en relació a la baixa participació. «Hem tingut dues eleccions molt pròximes i potser els ciutadans ja fan confiança al que hem fet. A les últimes generals va haver moltes candidatures i va pujar molt més», va reflexionar la dirigent demòcrata.

En qualsevol cas, la fórmula d’En Comú per Andorra la Vella va superar amb nota l’examen d’aglutinar les sigles de DA, L’A i Progressistes-SDP. Després de la desfeta electoral a la circumscripció territorial de les passades eleccions generals, el resultat de les comunals ha donat la raó als taronja a l’hora de fusionar-se per recuperar la capital. Val a dir que a l’abril el resultat va anar d’un pèl i la coalició d’Acord, formada pel PS i L’A, tant sols va superar en 12 vots a la llista de DA. Però ara, vuit mesos més tard, la marca d’En Comú per Andorra la Vella ha superat amb escreix la distància amb els socialdemòcrates: 486 vots que fan esvair els dubtes que van planejar durant la campanya sobre si l’electorat entendria el fet de mesclar tres corrents ideològiques diferents en un mateix projecte. Això sí, un detall no gens menyspreable és que per l’Hotel Diplomàtic van passar tots els candidats de la llista excepte la dirigent d’SDP i número cinc de la llista, Meritxell Pujol, un fet que va generar certes suspicàcies entre els presents.

Abans de cloure la seva intervenció, Marsol va voler recordar-se dels darrers 14 dies. «Ha estat una campanya dura i penso que en campanya no tot s’hi val. M’agrada dir-ho perquè hi ha hagut persones que han dit coses que no són certes i per molt que s’estigui en campanya no es pot intentar manipular a l’elector d’aquesta manera i crec que l’elector ha demostrat que no es deixa manipular tan fàcil», va etzibar la mandatària de la corporació en al·lusió a les seves contrincants.

El PS es queda lluny

Pel que fa al PS, la candidatura liderada per Dolors Carmona va patir una derrota sense pal·liatius tenint en compte les altes expectatives que s’havien fixat durant la campanya. Els socialdemòcrates van obtenir 1.457 vots i van rebre el suport del 38,40% de paperetes validades. Així doncs, el partit continuarà a l’oposició del comú, aquesta vegada amb tres consellers, un més que al darrer mandat. En comparació amb els resultats del 2015, pugen en nombre de vots (van aconseguir 996) i en suport electoral (van assolir el 27,61%) però enguany es queden més lluny de Marsol.

«És una llàstima que no haguem pogut entrar però a la vegada veiem que la nostra força política cada vegada està més consolidada. Tenim 11 punts de diferència respecte a les altres comunals i dos punts més respecte a les nacionals de l’abril.», va valorar Carmona, que va analitzar la nit amb el got mig ple. «Nosaltres som una força, no som pas una coalició i hem vist que la ciutadania ha valorat més una suma de diferents tendències sense un projecte clar que no pas una candidatura amb coherència i uns ideals i valors molt clars com són la socialdemocràcia», va lamentar la dirigent del PS.

Paper discret de Terceravia

Per la seva banda, Terceravia va quedar-se relegada a la tercera posició amb 394 vots i el suport del 10,38% de l’electorat. Certament, la candidatura encapçalada per Emi Matarrodona no partia amb masses opcions a les travesses i el resultat electoral va evidenciar la bretxa de vots respecte a les altres dues candidatures. «Només ha votat un 48% de la població, hem consolidat el que teníem de les generals, prop d’un 10% i l’equip té moltes ganes de continuar», va relativitzar Matarrodona. «Tindrem un mandat per a menys d’una quarta part de la població i això és per reflexionar. Que només hagi anat un 48% denota que la gent està enfadada», va resumir la líder de Terceravia. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT