PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Absolen Borja Thyssen del delicte de frau fiscal

No hi ha proves suficients per demostrar que fingia viure a Andorra

Per El Periòdic

Borja Thyssen amb la seva mare a Andorra.
Borja Thyssen amb la seva mare a Andorra. | TONY LARA

El fill de la baronesa Thyssen, Borja Thyssen, va quedar absolt d’un delicte de frau fiscal després que el jutge considerés que no hi ha proves suficients per demostrar que l’acusat fingia viure a Andorra. A Thyssen l’acusaven d’evadir pagar els impostos a Espanya de les exclusives que va vendre a una coneguda revista del cor.

Segons explica EL PAÍS, la Fiscalia General d’Espanya va rebre ahir l’escrit del magistrat del cas, Julio Mendoza, que confirmava la seva rebutja a l’acusació de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. El jutjat de Madrid confirmava que, en el cas que hi hagi dubtes sobre un fet incriminatori, la persona acusada ha de ser absolta.

El jutge aclareix en la seva sentència que la documentació presentada, entre la que es trobava el passaport suís de l’acusat, la certificació de residència al Principat, el permís de conduir d’Andorra, així com el contracte d’arrendament d’habitatge al país, a més dels testimonis analitzats, creen dubtes suficients per acreditar que l’acusat fos resident o no a Espanya l’any 2007, quan van succeir els fets.

L’acusació insistia en que les proves aportades per Thyssen per demostrar que la seva residència es trobava a Andorra i no a Espanya, no eren suficients. L’activitat de Borja Thyssen a Madrid, Barcelona i especialment a Eivissa aquell any, va fer dubtar a la part acusatòria que el fill de la baronessa passés menys de 183 dies a Espanya, temps mínim per estar exempt de tributar al país. 

La Fiscalia va presentar diverses factures de gas, aigua i llum de companyies com Gas Natural, Endesa o Aqualia per demostrar la seva residència permanent a Espanya. L’advocat defensor, Pedro Mejías, va al·legar que els imports corresponen a el manteniment dels serveis i no demostren que el seu client residís a Espanya. «És com quan pagues el gimnàs i no vas», va dir durant les conclusions, al novembre passat.

Anys de presó / La Fiscalia sol·licitava dos anys per al fill de Carmen Cervera y una multa de 595.000 euros. També demanava el pagament de 592.557,72 euros en concepte de deute tributari, una quantitat que correspon als reportatges que fa 12 anys va fer per a una revista espanyola i que mai va declarar. Segons la Fiscalia, la premsa hauria arribat a pagar 1.400.000 euros per les fotos del seu casament amb Blanca Cuesta y el primer embaràs de la parella.

La sentència es podrà recórrer així que el cas encara no està del tot tancat. Borja Thyssen té, a més, altres problemes amb la Justícia ja que a l’abril passat, el ministeri públic espanyol el va acusar a ell i a la seva dona d’haver defraudat a Hisenda 336.417,89 euros de l’exercici fiscal de l’any 2010, per una operació de compravenda de participacions de diverses empreses. 

La Fiscalia Provincial de Madrid demana per aquest delicte tres anys de presó per a tots dos i un milió d’euros de multa cadascun. 
El Ministeri Públic espanyol creu que els dos acusats van presentar la declaració de la renda en la modalitat de tributació conjunta per manifestar un guany patrimonial de 2.206.527 euros, mentre que hauria estat de 3.792.564 euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT