PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La branca general de la CASS registra un dèficit de 18 milions d’euros

Les despeses a mes de setembre representen un 7,4% més que un any abans

Per El Periòdic

Una treballadora de la CASS atén un usuari a la seu de la parapública.
Una treballadora de la CASS atén un usuari a la seu de la parapública. | Maricel Blanch

El Consell d’Administració de la CASS va aprovar ahir la liquidació de comptes del tercer trimestre d’aquest 2019, que va tancar amb un dèficit de fins a 18,2 milions d’euros en la branca general i un superàvit de 32 milions d’euros en la de jubilació. Tot i així, cal destacar que el total d’ingressos va augmentar a causa de l’increment del nombre d’assalariats i treballadors per compte propi, que va ser d’un 2,3% en el primer cas i d’un 2,1% en el segon en comparació amb els registrats al setembre de l’any anterior. 

Concretament, els ingressos per cotitzacions de la branca general van sumar fins a 99,7 milions d’euros, el que representa un increment del 4,1% respecte al tercer trimestre de l’any 2018, ja que els assalariats i els treballadors per compte propi van aportar-hi 92 milions mentre que les cotitzacions de les prestacions econòmiques –pensions i baixes– van contribuir amb 7,7 milions més. Tot i així, les despeses de les prestacions d’aquesta mateixa branca van ascendir a 117,9 milions d’euros, una xifra 18,2 milions per sobre de la dels ingressos. De fet, si bé els costos de les prestacions sanitàries van incrementar-se en un 5,8% respecte al setembre del 2018, els de les baixes, pensions d’invalidesa i orfenesa van fer-ho en un 10%. 

Pel que fa a la branca de jubilació, en canvi, malgrat que les despeses també van augmentar, en un 8,6% respecte a l’any anterior, els ingressos també van fer-ho, en un 3,5%, i van seguir representant una quantitat més elevada. És a dir, les cotitzacions dels assalariats i treballadors per compte propi, més les provinents de les prestacions econòmiques i les transferències del Govern, van ascendir a un total de 109,6 milions d’euros, mentre que les despeses registrades van ser de 77,6 milions d’euros. 

En la sessió d’ahir, la defensora de l’afiliat de la CASS, Carme Moles, va presentar el seu darrer informe d’activitat i va explicar que durant el 2019 ha dut a terme fins a 128 entrevistes i ha obert un total de 55 expedients, 49 per reclamacions i 6 per queixes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT