PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La taxa d’atur cau un 5% al mes de novembre

Un total de 406 persones buscaven feina el mes passat

Per El Periòdic

Mostrador del Servei d’Ocupació del Principat, en una imatge de l’arxiu.
Mostrador del Servei d’Ocupació del Principat, en una imatge de l’arxiu. | Maricel Blanch

El departament d’Estadística va fer públic ahir un informe amb les dades referents al moviment laboral registrat al Servei d’Ocupació del mes novembre. En aquest sentit, el nombre global de demandants en recerca de feina a final de mes era de 406 persones, amb una variació respecte al mes anterior del -5,4%, comptant amb 429 persones, i un increment de l’1,8% superior al mateix mes de l’any anterior, que era de 399 persones. 

Pel que fa al nombre de demandants en millora a final de mes, el total era de 260 (262 el mes anterior), fet que representa una variació mensual del -0,8% i una variació del +16,6% respecte al novembre de l’any 2018 (223 persones). El recull de dades també mostra que el volum total de llocs de treball oferts a final de mes era  de 1.174 (1.058 el mes anterior), equivalent a una variació mensual del +11,0% i una variació del -9,9% respecte al novembre de l’any passat, en què hi van haver 1.303 ofertes de treball. 

El novembre es van fer 35 contractacions mitjançant el Servei d’Ocupació, segons l’informe d’Estadística

Un altre dels indicadors analitzats pel departament d’Estadística en l’informe consultat correspon al nombre de persones beneficiàries de la prestació econòmica per desocupació involuntària decretada pel Govern. La xifra del mes de novembre passat correspon a 21, dada que representa un +75,0% respecte a les dades de novembre de l’any 2018 (12 persones). 

El mes passat es van fer 35 contractacions mitjançant el Servei d’Ocupació, 16 mitjançant el Programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic, 5 via el PFCI i el PFOF, 2 via el Programa empresa inclusiva i cap via el programa PFCF joves actius 16-21. El novembre 63 persones seguien  treballant pel programa de Govern, Parapúbliques, Comuns, Societats Parapúbliques i Entitats sense afany de lucre, 31 persones seguien treballant pels programes de foment i una al Programa de Foment de l’ocupació en zones geogràfiques allunyades.

Comparativa de dades

La fluctuació de les persones demandants en recerca de feina inscrites entre el novembre de l’any passat i el novembre d’enguany compta amb un ritme variable. L’informe comença mostrant dades de finals de l’any passat on els totals són més baixos, ja que el novembre del 2018 va recollir un total de 399 demandants i el desembre 379, mentre que des de principis d’any gairebé no es baixa del límit de 400. Durant els primers mesos del 2019 es va donar una pujada progressiva, ja que el gener va comptar amb 416 persones demandants, el febrer 424, el març 437, l’abril 454 i el maig 473, assolint així el volum màxim d’enguany, malgrat que encara faltin les dades de desembre.

A partir del maig, la tendència va anar a la baixa, tocant fons el mes d’agost amb 394 demandants en recerca de feina. Pel que fa a la comparativa de dades referents als llocs de treball oferts, el pic es troba el novembre de l’any passat amb un total de 1.303, experimentant després una petita baixada el mes consecutiu que va tenir com a resultat 1.254 ofertes. De forma generalitzada, l’oferta de feina d’enguany des dels inicis ha tendit a decréixer, arribant al total més baix aquest setembre amb 720 ofertes. L’octubre va viure una pujada important, passant a 1.058 llocs de treball oferts, augmentant encara una mica més el novembre, el darrer mes estudiat, en què es va assolir un total de 1.174 llocs. 

Estudi sobre salaris

El departament d’Estadística també va publicar ahir una avaluació referent als salaris del mes de setembre. Segons l’informe, el total d’assalariats va ser de 37.969 persones, fet que representa una variació del +1,8% respecte al mateix mes de l’any anterior, en què n’hi va haver 37.291. La mitjana d’assalariats d’acord amb les dades dels darrers 12 mesos és de 39.379, el que representa una variació positiva del +2,0% respecte a les dades del període anterior.

Aquest setembre presenta un augment remarcable del nombre d’assalariats comparat amb el mateix mes de l’any 2018, en els sectors: Activitats immobiliàries i serveis empresarials (+12,9%), Construcció (+8,4%) i Transports i comunicacions (+4,1%). En canvi, presenta variacions negatives en els sectors: Activitats sanitàries i veterinàries, serveis socials ( -7,3%), Sistema financer (-4,7%) i Hoteleria amb un -1,9%. 

L’estudi també detalla que la massa salarial total del mes de setembre va ser de 79,30 milions d’euros. La variació és positiva, del +3,6% respecte al mateix mes de l’any anterior. El salari mitjà total declarat a la CASS també del setembre va ser de  2.088,53 euros, amb una variació positiva del +1,7% en comparació amb el setembre de 2018. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT