PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 50% dels mestres francesos fan vaga contra la reforma de Macron

El 50% dels mestres francesos fan vaga contra la reforma de Macron

Per Enric Revuelta

| Maricel Blanch

Les noves manifestacions d’ahir a França contra la reforma del sistema de jubilacions, impulsada per Emmanuel Macron, també van tornar tenir els seus efectes al Principat. Un 60% de professors del Lycée i un 40% de maternal i de primera ensenyança van fer vaga ahir contra el paquet de reformes de París, onze dies després de l’última protesta, tot i que aquell cop va tenir més repercussió al centre de secundària i de batxillerat que no pas a primera ensenyança. Ahir, uns 80 docents dels 140 del Lycée van fer vaga, una xifra menor respecte al centenar de fa uns dies. La dada va ser superior en quant al sistema de maternal i de primera ensenyança, on una cinquantena de mestres dels 130 que hi ha van secundar les protestes, molt per sobre del 13% de fa uns dies.

La resposta a aquest increment de participació dels docents es deu d’una banda a l’augment del rebuig contra el projecte del govern francès i al fet que també poguessin avisar amb 48 hores d’antelació, el marge suficient per ser autoritzats. En canvi, per al Lycée no hi ha cap marge. Fa uns dies, un 83% dels mestres de primera ensenyança del sistema escolar francès ja van signar un manifest en què mostraven el seu desacord amb la línia política de París.

Classes obertes sense docència

A excepció de Canillo, tots els centres de maternal i de primera ensenyança van obrir ahir amb serveis mínims per acollir els alumnes, tot i que no es va impartir docència. En el cas del Lycée, la direcció del centre ja havia avisat les famílies que evitessin dur els fills a l’escola davant la previsió d’un alt seguiment de la vaga. El director del centre, Daniel Raynal, va explicar que les afectacions en quant a càrrega lectiva van ser escasses, atès que la setmana anterior a les vacances de Nadal el ritme és inferior respecte a altres èpoques de l’any. Davant de l’amenaça que es puguin produir noves protestes més endavant en cas que a França no s’assoleixi un acord, Raynal va assegurar que els professors «són conscients de les necessitats dels alumnes» i que en cap cas «posaran en risc el seu èxit» en l’assoliment de les diferents competències i matèries. Raynal, que es va reunir amb el delegat d’Ensenyament francès al Principat, Denis Dekerle, per avaluar la situació, va manifestar que l’aspecte prioritari en aquestes situacions és garantir la seguretat dels alumnes.

Queixes recollides

Des del sindicat de professors francesos van denunciar ahir que la nova proposta de les pensions suposa una retallada de drets adquirits. Un grup de mestres va traslladar les queixes a la Delegació d’Ensenyament, que seran derivades al Ministeri francès d’Educació. Fonts del sindicat opten per no van pronunciar-se sobre si hi haurà noves afectacions en les escoles del sistema francès a causa de més protestes previstes a França en les properes setmanes. «És possible que n’hi hagi després de Nadal, però nosaltres no ho desitgem, volem que hi hagi una sortida», expliquen des del sindicat de professors francesos, que asseguren que han rebut el suport de moltes famílies a l’hora de reivindicar els seus drets. Confien que el govern gal, de qui consideren que es troba en una situació de feblesa, rectifiqui.

Les simulacions

Els mestres afirmen que amb les simulacions que han arribat a fer fins ara poden perdre fins a un 40% de la pensió en cas que no cotitzin tots els anys necessaris, que estan estipulats a un total de 43. «Algú que entra a treballar als 26 anys, s’hi hauria de quedar fins als 70», expliquen des del sindicat, que creuen que la mesura en el fons està feta amb l’objectiu que els obrers afectats per aquest nou text s’hagin d’acabar jubilant als 64 anys i no als 62, com marca la llei a França. En cas que ho vulguin fer com fins ara, no cobrarien el total de la prestació per jubilació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT