PUBLICITAT

L’ITV emetrà els certificats perquè els vehicles circulin per Barcelona

Els conductors tindran temps per obtenir els distintius fins a l’abril, que és quan s’aplicaran les sancions

Per Enric Revuelta

Els conductors andorrans que vulguin accedir a Barcelona i la seva àrea metropolitana, que a partir de l’1 de gener posaran en marxa la Zona de Baixes Emissions, podran demanar l’acreditació per circular-hi a l’ITV d’Aixovall. Així ho va assegurar ahir el ministre de la Presidència, Economia i Competitivitat, Jordi Gallardo, que afirmar que s’ha arribat a un acord amb les autoritats catalanes encarregades de gestionar el trànsit i amb l’Ajuntament de Barcelona per tal que els vehicles andorrans que compleixin els requisits mediambientals puguin obtenir el certificat corresponent. «Serà una manera còmoda i àgil i amb total garantia», va dir Gallardo, que considera que aquesta solució rebaixa els neguits que s’havien generat per la necessitat inicial d’inscriure’s en un registre. De moment es desconeix el preu d’aquest tràmit, tot i que cal recordar que la tramitació a través de l’Àrea Metropolitana de Barcelona té un cost de 5 euros.

Més detalls aviat

Està previst que el Govern doni detalls d’aquesta mesura pròximament, tot i que Gallardo voler enviar un missatge de tranquil·litat als conductors que es vulguin desplaçar a Barcelona a partir de l’1 de gener. El ministre va dir que a la capital catalana es farà ara una campanya informativa i que els conductors tindran un temps per obtenir el certificat abans d’assumir el risc d’una eventual multa. Per tant, es podran desplaçar a la capital catalana encara que no puguin tenir llum verda de l’ITV sense rebrecap  sanció, atès que les multes no es començaran a aplicar fins a l’abril.

Jordi Gallardo va afegir que es donaran les informacions amb el temps suficient per posar en marxa el mecanisme i que les peticions es podran gestionar amb comoditat. Segons el ministre, s’ha trobat una solució «satisfactòria» per als interessos d’Andorra «per donar compliment» al que l’Ajuntament de Barcelona «demanava». La creació de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona i altres municipis de l’àrea metropolitana i les restriccions que s’aplicaran als vehicles que hi hagin d’accedir estava generant dubtes entre els conductors del país.

A partir de l’any vinent la Zona de Baixes Emissions permanent funcionarà de dilluns a divendres en horari laboral, de 7.00 a 20.00 hores, i afectarà 125.000 vehicles. L’establiment de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona preveu reduir la circulació de 125.000 vehicles sense etiqueta ambiental i suposarà, segons les previsions, una disminució d’un 15% de la contaminació de l’aire a Barcelona el 2024. La Zona de Baixes Emissions permanent té una superfície de 95 quilòmetres quadrats, que inclou Barcelona i àrees dels municipis propers a les rondes de Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Les restriccions que afecten els vehicles que no han estat etiquetats amb el distintiu ambiental  són els turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000 i amb motor dièsel matriculats abans del gener del 2006, furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994 i les motos i els ciclomotors matriculats abans del 2003.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT